Expositie over slavernijverleden in Sint-Jan Waalwijk

Foto:

WAALWIJK – In de Sint-Jan de Doperkerk van Waalwijk zal van 8 mei tot en met 16 juni een interessante expositie te zien zijn over een actueel onderwerp: het slavernijverleden, één van de maatschappelijke thema’s van dit moment. Het verhaal van slavernij wordt op een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier verteld door middel van informatieborden en afbeeldingen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, en iedere woensdag- tot en met zondagmiddag te bezoeken.

Hoewel de Nederlandse regering in 1863 officieel een einde maakte aan de slavernij, zijn de sporen van honderden jaren koloniale overheersing vandaag de dag nog steeds voelbaar in onze maatschappij. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn voorbeelden van deze erfenis. De nadruk in de tentoonstelling ligt op de Trans-Atlantische slavenhandel. Maar het vertelde verhaal in deze expositie strekt zich uit van de oudste vormen van slavernij tot aan de actualiteit. Slavernij – verboden in de Universele Rechten van de Mens – komt in onze wereld helaas nog steeds veel voor.

De Nederlandse bisschoppen gaven in een vorig jaar geschreven brief aan dat de economische voorsprong van Nederland mede gegrond is in slavernij. De bisschoppen willen daarbij stilstaan om “samen een toekomst van verzoening en vrede op te bouwen”. Ook schrijven zij: “We willen het slavernijverleden onder ogen zien” en leggen uit dat ook katholieken als dader en als slachtoffer een rol hebben gespeeld in de slavenhandel, wat “haaks staat op de christelijke boodschap. Mensen zijn allen geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. Daarom zijn alle mensen gelijk in waardigheid.”

Deze erg interessante expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Peerke Donders Centrum in Tilburg. De tentoonstelling is te bezoeken in de Waalwijkse Sint-Jan van 8 mei t/m 16 juni; iedere woensdag- tot en met zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen