Lezing over architect Kropholler in het Huis van Waalwijk

Foto:

WAALWIJK – Herman van Bergeijk geeft woensdag 24 april een lezing over architect A.J. Kropholler in het door hem ontworpen oude raadhuis van Waalwijk, tegenwoordig het Huis van Waalwijk. De aanvang is 19.30 uur en de toegang bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie.

De aan de TU Delft verbonden architectuurhistoricus Van Bergeijk schreef enkele jaren terug een veelgeprezen monografie over het werk van A.J. Kropholler: De zwaarte van de materie. Het architectonisch werk van A.J. Kropholler.

De architect is vooral bekend door zijn vele kerken en scholen. Eind 1928 werd hem gevraagd een ontwerp te maken voor het Raadhuis van Waalwijk. De bouw daarvan was noodzakelijk na de samensmelting van de drie gemeenten Waalwijk, Baardwijk en Besoijen. Hij ontwierp nog een aantal raadhuizen in dezelfde stijl. Kropholler was een traditionalist en werkte graag met baksteen.

Ook twee andere architecten werden uitgenodigd om mee te dingen naar de opdracht. Uiteindelijk gunde de gemeente Waalwijk de opdracht na een felle strijd tussen de ‘moderne’ Klijnianen en Krophollerianen aan de rooms-katholieke, conservatieve Kropholler.

Het gebouw wordt in de loop der jaren de kern van een stedenbouwkundig ensemble dat ook grotendeels van de hand van Kropholler is. In zijn lezing over het gebouw zal Herman van Bergeijk het in de context van zijn tijd presenteren.

Van Bergeijk zal de lezing ondersteunen met beeldmateriaal. Ook is er na afloop gelegenheid om met hem in gesprek te gaan.

Wie zeker wil zijn van een toegangsbewijs kan reserveren via www.winterdijk30b.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen