ETZ biedt betere zorg met ‘IC zonder muren’

ETZ-intensivist Hans Kuijsten is een van de grondleggers van ‘IC zonder muren’.
De grote opkomst toonde aan dat er veel belangstelling is voor ‘IC zonder muren’.
ETZ-intensivist Hans Kuijsten is een van de grondleggers van ‘IC zonder muren’. De grote opkomst toonde aan dat er veel belangstelling is voor ‘IC zonder muren’.
Foto: ETZ/Ellen den Ouden

TILBURG – Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft in nauwe samenwerking met zorgverzekeraars de afgelopen jaren een innovatieve aanpak geïntroduceerd op de Intensive Care (IC). Het resultaat? Minder IC-bedden, meer werkplezier voor IC-verpleegkundigen en een beter toegankelijke afdeling. Tijdens het symposium ‘IC zonder muren’ werden op vrijdag 15 maart 2024 in het ETZ de veelbelovende resultaten van deze nieuwe aanpak gepresenteerd.

In het model ‘IC zonder muren’ wordt de expertise van IC-verpleegkundigen ingezet op de reguliere verpleegafdelingen, waardoor minder patiënten naar de IC hoeven te worden overgeplaatst. Deze verandering was noodzakelijk vanwege het groeiende tekort aan IC-verpleegkundigen en de toenemende complexiteit van patiënten, die steeds vaker een beroep doen op IC-zorg.

Deze aanpak heeft geleid tot een vermindering van het aantal IC-bedden naar 26 en heeft het aantal ligdagen met veertig procent verminderd. Bovendien is de toegankelijkheid van de IC verbeterd en is het aantal afwijzingen van patiënten weer binnen acceptabele grenzen.

Belangrijk is de rol van de IC-verpleegkundigen, waarvan vijftig zijn opgeleid tot ‘Consultatief Intensive care Verpleegkundige’ (CIV). Deze verpleegkundigen worden boven formatie ingeroosterd en bieden ondersteuning aan hun collega’s op andere verpleegafdelingen. Door hun expertise kunnen patiënten op de reguliere afdeling blijven, terwijl ze toch de benodigde IC-zorg ontvangen.

Het verminderen van het aantal IC-bedden heeft echter geen negatieve invloed gehad op de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Integendeel, de nieuwe aanpak heeft geleid tot een verbetering van de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid blijft optimaal gewaarborgd.

Om het succes van ‘IC zonder muren’ verder uit te bouwen, wordt er gekeken naar mogelijkheden om het model ook buiten de ziekenhuismuren toe te passen, in samenwerking met ketenpartners. Hierbij is het wel essentieel dat de IC voldoende capaciteit behoudt om piekmomenten op te vangen en dat de zorgverzekeraars bereid zijn om deze transitie te ondersteunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen