Gunstige sterrenregen in de nacht van 14 op 15 december

Foto: Achim Kleist via Pixabay

In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn hoogtepunt, met naar verwachting tot circa 65 ‘vallende sterren’ per uur.

Deze meteorenzwerm, genoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), wordt beschouwd als de tweede grootste jaarlijkse meteorenzwerm. Volgens Marc van der Sluys, docent sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht, zijn de astronomische omstandigheden dit jaar gunstig voor waarnemingen. Bij helder weer en op een donkere locatie kunnen met het blote oog vallende sterren worden waargenomen. De Geminiden zijn afkomstig van puin van de planetoïde Phaethon en staan bekend om hun grote aantallen, helderheid, gelige kleur en korte sporen.

Het beste waarnemingsmoment is rond 1 uur ’s nachts. Ondanks de kortere piekduur van minder dan 24 uur, bieden de gunstige omstandigheden dit jaar redelijke kansen om meteoren te observeren, met name tussen 21 uur en 5 uur. Geen speciale apparatuur is nodig; een heldere hemel en een donkere locatie zijn voldoende.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen