Expositie ‘De magie van cuir bouilli: van harnas tot haute couture’

Pierre et Gilles, Diane, Naomi Campbell, 1997.
Pierre et Gilles, Diane, Naomi Campbell, 1997.
Foto: Pierre et Gilles

Op 7 oktober vindt de openingsdag plaats van de nieuwe expositie in het Schoenenkwartier. Deze mysterieuze, haast magische leerbewerkingstechniek is al sinds de late middeleeuwen in gebruik en heeft vandaag de dag een tweede leven gekregen in design, mode en film. Ontdek de geheimen van de techniek en de toepassingen in de moderne tijd tijdens een bijzondere tijdreis.

In de tentoonstelling zijn allerlei objecten te zien die aantonen dat cuir bouilli heel praktisch is ingezet van de veertiende tot en met het midden van de twintigste eeuw. Daarna worden de toepassingen onverwacht en verrassend. Van een natgevormd hoofddeksel tot vaas, van een cuir bouilli mannequin voor Fendi tot een paar laarzen. En ook in film- en televisieseries zien we vele toepassingen terug: bij Wonder Woman, Game of Thrones. Maar ook de grote modehuizen als Balmain en Givenchy tonen aan dat er juist ook in haute couture ruimte is voor de magie van cuir bouilli.

Tijdens de expositie ontdek je ook stap voor stap de geheimen van cuir bouilli. Te beginnen met het ontstaan ervan, wat nog altijd in nevelen gehuld is. Omdat de techniek, letterlijk te vertalen als ‘gekookt leer’, van mond tot mond is overgedragen en nooit schriftelijk is vastgelegd, ontbreekt ieder spoor van een recept. Het is echter wel bekend dat door de combinatie van plantaardig gelooid leer met water en hoge temperaturen een scheikundige reactie ontstaat waardoor het normaliter flexibele leer omgezet wordt in een zeer hard en waterafstotend materiaal. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bereikt het water echter nooit het kookpunt; op dat moment verliest het leer namelijk zijn kracht en wordt het broos. De verdere geheimen zijn te ontdekken tussen 7 oktober 2023 en 31 maart 2024 in het Schoenenkwartier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen