‘Janimal’ in Huis van Waalwijk

Foto:

WAALWIJK – Het Huis van Waalwijk opent op Koningsdag 27 april de deuren voor een expositie van kunstenaar Jan van Summeren uit Sprang-Capelle. Die laat in de tuinkamer van het voormalige raadhuis een aantal werken zien. De tentoonstelling duurt vier dagen, tot en met zondag 30 april en is gratis toegankelijk. Het Huis van Waalwijk is die dagen van 13 tot 17 uur geopend.

Jan, alias Janimal, tekent en aquarelleert al vanaf zijn veertiende. Hij schildert zowel abstract als realistisch met hoogwaardige acrylverf. Daarnaast heeft hij zich toegelegd op digitale bewerking van zijn kunstwerken en fotografie. “Soms schrijf ik teksten bij mijn werken om mijn bezieling daarbij te uiten”, licht hij toe.

“Ik werk intuïtief en impulsief aan energieke, wervelende en kleurrijke kunstwerken. Exposeren was nooit mijn ambitie, ik wilde me vooral uiten en afreageren in een wereld die vaak op zijn kop staat.” Op advies van intimi besloot hij in 2020 om werk met de buitenwereld te delen door een eerste expositie van 32 kunstwerken in het gemeentehuis van Waalwijk.

“Janimal is mijn naam als kunstbeoefenaar omdat ik uit het samenzijn met de huisdieren in mijn leefomgeving veel inspiratie put”, vervolgt hij. “Ze zijn authentiek en kleurrijk, ze leven bij de dag, bieden afleiding, troost en gezelligheid, verwachten niets terug en zetten aan tot beweging. Van dieren leer ik in het Hier en Nu te blijven. Staande voor een wit doek een nieuwe start, een diepe sprong te maken. Tijdens het schilderen wordt ik vaak geïnspireerd door Lumi, een speciale kater die nog witter is dan het doek waar ik de strijd mee aanga.”

Van Summeren brengt in zijn creaties de wisselende invloeden van momenten, sferen, stemmingen en emoties in beeld. Historisch opgekropte agressie, angst en eenzaamheid, mateloze liefde en kleurrijke vreugde zijn afwisselend aanwezig in en kenmerkend voor zijn werk. Intens gekleurd, soms timide maar vaak ook hard en turbulent. “Mijn werken zijn authentiek en dagen de verbeelding van de waarnemer uit. In mijn werk ontstaan unieke patronen die kunnen worden ingezet voor textiele werkvormen zoals kleding en aankleding van interieurs.”

Hij creëert desgevraagd kunstwerken die aansluiten bij de spirituele visie en interieurwensen van de opdrachtgever en ondersteun bij de abstracte vormgeving hiervan.

Jans lijfspreuk: ‘Ik heb haast altijd haast en sta soms stomverbaasd stil, bij de milde stilte, als ik ben uitgeraasd’

“Angst, agressie en eenzaamheid, mateloze liefde en kleurrijke vreugde zijn afwisselend aanwezig en kenmerkend voor mijn werk”, zegt Jan. “Intens gekleurd, soms timide maar vaak ook confronterend en turbulent. Daarom kies ik het thema Geestdrift voor mijn exposities in 2023. Geestdrift staat voor bevlogenheid, enthousiasme, bezieling, extase, fanatisme, passie en vurigheid.”

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen