Verkenner Sacha Ausems adviseert brede middencoalitie

Foto: Jeroen Pulles

DEN BOSCH – Verkenner Sacha Ausems adviseert de BBB, VVD, PvdA en GroenLinks in gesprek te gaan over de vorming van een coalitie in de provincie Noord-Brabant. Samen bezetten de partijen 29 van de 55 zetels in Provinciale Staten.

Als eventuele passende aanvulling op deze partijen wordt Lokaal Brabant genoemd, waarmee de beoogde coalitie op 31 zetels zou uitkomen. Ausems presenteerde de opbrengst van haar verkenning woensdagavond 12 april aan de leden van Provinciale Staten.

De afgelopen weken voerde Sacha Ausems gesprekken met alle 15 politieke partijen. In deze gesprekken lag de focus zowel op waarden, idealen en drijfveren van partijen als op de inhoudelijke partijprogramma’s. Tijdens de gesprekken heeft het merendeel van de partijen aangegeven voorstander te zijn van een brede middencoalitie. Een middencoalitie verbindt de partijen van zowel de rechter- als de linkerkant van het politieke spectrum. Hierdoor ontstaat een balans die veel partijen nastreven. Met deze mogelijke coalitie wordt de voortzetting van huidig beleid – de focus op lange lijnen – met een bestuursstijl en politiek die dichtbij de inwoners van Brabant staat, kansrijk geacht.

Over mensen

Het adviesrapport dat Ausems opleverde heeft de titel: Het gaat altijd over mensen, samen aan de slag voor Brabant. Ausems: “Het zal in de komende bestuursperiode niet altijd makkelijk worden. De opgaven zijn groot, complex en gaan gepaard met veel verschillende belangen. Voor een stabiel bestuur in Brabant is het van belang dat er een team staat dat elkaar vasthoudt en voor elkaar gaat staan, ook als het moeilijk wordt. Investeer daarom in het opbouwen van een sterk team dat complementair is aan elkaar, zowel op inhoud als relatie”.

Verkenner

Op zaterdag 18 maart kreeg Sacha Ausems, op voordracht van de BBB, als partij-onafhankelijke verkenner de opdracht de verkenningen voor de onderhandelingen voor een nieuw bestuursakkoord in Noord-Brabant uit te voeren. Met het opleveren van haar advies zit haar rol erop. Zij draagt het stokje over aan Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, die door de BBB als formateur is aangesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen