GroenLinksaf blij met WMO Beleidsplan

Foto: GroenLinksaf

WAALWIJK – Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het harde werken door de afdeling sociaal domein. Maar wat gaat dit nou betekenen?

In het WMO Beleidsplan wordt geschetst hoe we in de gemeente Waalwijk willen dat de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) invulling gaat krijgen. Bij WMO gaat het over het aanvragen van hulpmiddelen om thuis te kunnen blijven wonen tot specialistische begeleiding voor mensen met ernstige problematiek. De nieuwe lijn is om waar mogelijk meer indicatievrij te werken en meer in te zetten op hulp en ondersteuning dichtbij. Dus minder keukentafelgesprekken en minder controle, en meer vertrouwen en samenwerking. De inwoners van Waalwijk moeten ondersteuning en hulp makkelijk en dichtbij kunnen vinden. De buurt en de wijk spelen daarbij een grote rol.

Niet alleen in Waalwijk, maar in heel Nederland is jarenlang ingezet op zelfredzaamheid. Ieder moest zijn eigen boontjes kunnen doppen, zijn eigen problemen op kunnen lossen. Lukte het dan echt niet, dan waren er de overheid en instanties om je te helpen. GroenLinksaf merkt steeds vaker dat dit niet werkt. Dat hierdoor veel mensen niet of te laat de steun krijgen die ze nodig hebben en dat ze een beroep moeten doen op langdurige en intensieve hulp.

De weg die we in de gemeente Waalwijk nu inslaan gaat uit van vertrouwen en van samenredzaamheid. Als het even niet gaat, dan kun je snel en dichtbij terecht voor steun. Zodat je daarna weer verder kan. En als dat echt niet lukt, dan is er nog steeds de individuele zorg om je bij te staan. GroenLinksaf is daarom erg blij met het nieuwe WMO beleid, al realiseren we ons dat dit een hele grote verschuiving is. En dat die niet van vandaag op morgen gebeurd zal zijn, maar verandering komt eraan!

En gezien samenredzaamheid belangrijk is binnen dit nieuwe beleid, heeft GroenLinksaf de wethouder gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om voor de toeslagenouders binnen onze gemeente een voorziening in te richten waar zij elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. De wethouder gaat hierover in gesprek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen