Gemeente Waalwijk staat bouw pré-mantelzorgwoningen toe

Foto: Han Hermkens Image & Motion

WAALWIJK – De gemeente Waalwijk heeft besloten om de bouw van pré-mantelzorgwoningen toe te staan in situaties waar het nog niet mogelijk is om een vergunningsvrije mantelzorgwoning te realiseren, maar waar bewoning door een zorgvraag wel gewenst is.

In sommige gevallen is een mantelzorgwoning niet toegestaan, omdat er (nog) geen sprake is van intensieve zorg. Ouderen hebben niet altijd direct intensieve zorg nodig, maar vaak wel directe zorg. Om deze reden heeft de gemeente Waalwijk besloten om een beleidsregel op te stellen om ruimere mogelijkheden te bieden.

Initiator van het project Joachim Dekkers zegt hierover: “Toen ik de pré-mantelzorg regeling pitchte tijdens het Waalwijks Podium, had ik niet gedacht dat de gehele raad unaniem voor zou stemmen. Nu de regeling is ingegaan, is dit een mooie overwinning voor alle inwoners van Waspik, Sprang-Capelle en Waalwijk die bijdraagt aan het oplossen van de zorg- en wooncrisis.”

De pré-mantelzorg regeling is bedoeld als opstapje naar de al bekende mantelzorgwoning regeling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet men de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en moet er binnen 10 jaar sprake zijn van een mantelzorg situatie. Ook zijn speciale medische situaties meegenomen, zoals kinderen met een verstandelijke beperking die bij hun ouders willen (blijven) wonen.

Er zijn aanvullende voorwaarden verbonden aan het bouwen van een pré-mantelzorgwoning. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Waalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen