Succesvolle informatieavond Windmolens

Foto: FPMB Erik Haverhals

WASPIK – De informatieavond in Den Bolder op maandag 16 januari, georganiseerd door de werkgroep Duurzame Energie van het Platform Waspik, is succesvol verlopen. Met meer dan 60 bezoekers waren zowel de organisatie als de sprekers dik tevreden.

De bezoekers werden welkom geheten door Pieter van Dongen, lid van de werkgroep. Hij schetste tevens het programma en hield daarna uitstekend de tijdsplanning aan. Toch ook één van de vereisten om zo’n avond tot een succes te maken.

Als eerste nam Kees van Gorp, voorzitter van het Platform, de gelegenheid te baat om reclame te maken voor het werk van het Platform en nog belangrijker een oproep te doen ter aanmelding als vrijwilliger. Veel bezoekers waren onder de indruk van de lange lijst van activiteiten welke het Platform aanstuurt. Vervolgens kwam het grootste topic aan bod: mogelijke plaatsing van windmolens ten Noorden van de A59.

Na een prima uitleg over het te volgen proces van de mogelijke plaatsing van windmolens door Hans Kursten van de gemeente Waalwijk nam Ronald Kloet van Renewable Factory het woord. Renewable Factory is een zogenaamde initiatiefnemer die in aanmerking komt om de bouw van windmolens aan te sturen. Om ervoor te zorgen dat degene die ‘hinder’ van de windmolens ondervinden gecompenseerd worden is het invullen van het lokaal eigendom een vereiste. En zoals Ilse van den Meijdenberg later nog expliciet vermeldde is dat ook van belang om mogelijk een fonds te kunnen inrichten waar de opbrengsten van het (minimaal) 50% bezit van de windmolens in ondergebracht kunnen worden. Via dat fonds, mogelijk beheerd door een aparte stichting, kunnen de opbrengsten weer besteed worden aan bijvoorbeeld verdere verduurzaming of sociale projecten. Ronald verduidelijkte verder nog dat bij hinder door slagschaduw de molens stilgezet (kunnen) worden omdat de computers die de molens aansturen alle gegevens bevatten om dat automatisch te kunnen uitvoeren. Hij verbloemde niet dat bijvoorbeeld geluid hinder kan veroorzaken, maar gaf ook aan wat de mogelijkheden zijn om dat zoveel mogelijk te beperken.

Na de broodnodige pauze nam Ilse, hiervoor al genoemd, het woord. Zij deed uitgebreid uit de doeken waar Energie Gezond Waalwijk voor staat en dat ze een samenwerking hebben met Falck Energie, ook een initiatiefnemer. Energie Gezond Waalwijk komt op voor de belangen van omwonenden en zijn bijvoorbeeld belangrijk geweest in de uiteindelijke vastlegging van het feit dat windmolens op minimaal 750 meter van kernen moeten blijven. Hun motto ‘Niet alleen klagen, maar ook meedenken en meedoen’ paste precies bij het karakter van deze avond.

De volgende spreker was Albert Pols van Langstraat Energie. Net als Energie Gezond Waalwijk is Langstraat Energie een coöperatie. Albert schetste hoe het project van het zonnepark is verlopen en wat er allemaal bij een dergelijk project aan de orde komt, wat zeker parallellen heeft met een windmolenproject. Ook Albert gaf aan dat het lokaal eigendom belangrijk is en dat wat hem betreft 50% eigendom de ondergrens is. Er zijn mogelijkheden voor externe financiering waardoor dat percentage hoger kan worden. Langstraat Energie heeft alle benodigde documenten ‘op het schap liggen’. Bij het opzetten of aansluiten bij een coöperatie welke het lokaal eigendom gaat beheren kan daar gebruik van gemaakt worden en is het dus niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. Overigens vernamen we dat de investeerders in het zonnepark een aardig rendement hebben. Dat zou investeerders in windenergie dus ook ten deel kunnen vallen. Dit even terzijde.

Bijna alle vragen in de vragenronde waren voor Hans Kursten van de gemeente Waalwijk. De vragen gingen voornamelijk over het proces en over regelgeving ten aanzien van geluid en afstand van windmolens tot woningen of kernen. Die vragen konden bevredigend beantwoord worden hoewel het soms onbevredigend over komt als je kunt / moet zeggen dat ‘als je je aan de regelgeving van de overheid houdt je het goed doet’. Natuurlijk worden ontwikkelingen die de regelgeving kunnen beïnvloeden als het gaat om bijvoorbeeld gezondheidsaspecten gevolgd. Van belang is dat inwoners zich abonneren op de digitale nieuwsbrief en de ontwikkelingen van het project goed volgen en daar waar mogelijk hun zegje komen doen. Dat kan binnenkort weer op de informatie bijeenkomsten die de gemeente organiseert.

Als laatste spreker werd Eric de Jong, programmamanager Energietransitie, van de gemeente Waalwijk aangekondigd. Eric kreeg de gelegenheid om aan te geven dat er binnenkort twee workshops gehouden worden met als onderliggend thema ‘van het gas af’. De eerste stappen die in dat traject gezet kunnen worden richten zich met name op beperken van energiegebruik door bijvoorbeeld isolatie. Hij nodigde de bezoekers uit zeker deel te nemen aan de eerste workshop op maandag 13 februari in Den Bolder. Aansluitend op dit onderwerp kregen bezoekers een flyer mee waarop maar liefst 24 tips voor een lager energierekening, meer comfort en een beter milieu beschreven worden. Een mooie start naar beter energieverbruik en een mooie afsluiting van deze geslaagde informatieve avond.

De pdf’s van de presentaties van deze avond kunt u vinden op www.platformwaspik.nl.

Werkgroep Duurzame Energie
Platform Waspik
[email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen