Energietoeslag verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro, vraag nu je energietoeslag aan bij Baanbrekers

Foto: Pixabay

Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekeningen moeilijk betalen. Daarom helpt de overheid mensen met een laag inkomen. Dat doen ze met de energietoeslag. Inwoners van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk kunnen daarvoor vanaf 19 september weer bij Baanbrekers terecht. De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro.

KLIK HIER VOOR HET AANVRAAGFORMULIER

VEELGESTELDE VRAGEN ENERGIETOESLAG 2022

1. Wie krijgt er energietoeslag?

De energietoeslag is voor inwoners waarvan het inkomen niet hoger is dan 120 % van het sociaal minimum. Per uniek adres wordt maximaal één energietoeslag verstrekt.

Inkomensgrenzen per maand exclusief vakantietoeslag

  • Gezinssamenstelling 21 jaar tot AOW-leeftijd
    • Alleenstaand (ouder) € 1256,08
    • Samenwonend/getrouwd € 1794,40
  • Vanaf AOW-leeftijd
    Alleenstaand (ouder) € 1397,27
    Samenwonend/getrouwd € 1892,81

2. Hoe krijg ik de energietoeslag?

Heeft u eerder dit jaar € 800,- energietoeslag ontvangen, dan ontvangt u automatisch de extra toeslag van € 500,-. U hoeft daarvoor niets te doen. Heeft u eerder nog geen energietoeslag ontvangen? Heeft u een klein inkomen (niet meer dan 120% van het sociaal minimum) en nog geen energietoeslag ontvangen?
Vraag de energietoeslag dan aan bij Baanbrekers. Doe dat ook wanneer u niet zeker weet of u er recht op heeft. U merkt vanzelf of u de energietoeslag krijgt. Wanneer u teveel inkomen heeft, dan wordt uw aanvraag afgewezen. U ontvangt dan geen energietoeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen. Op de website van Baanbrekers vindt u vanaf 19 september het aanvraagformulier.

3. Wie regelt de energietoeslag voor mij?

Baanbrekers voert deze landelijke regeling uit voor inwoners van de gemeenten Heusden, Waalwijk en Loon op Zand. Heeft u vragen over de energietoeslag kijk op Energietoeslag – Baanbrekers of neem contact op met Baanbrekers. Let op! De energietoeslag wordt niet geregeld door uw bank of andere overheid; ben voorzichtig met het afgeven van uw gegevens.

4. Ik heb nog helemaal geen energietoeslag ontvangen, kan ik nu nog aanspraak maken op de volledige € 1.300,-?

Ja, dat kan. Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u aanspraken maken op de volledige energietoeslag.

5. Welke gegevens moet ik allemaal aanleveren?

Baanbrekers heeft een aantal gegevens van uw partner en u nodig om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen. Zie hiervoor het aanvraagformulier.

6. Wat doet Baanbrekers na het ontvangen van het aanvraagformulier?

Baanbrekers neemt uw aanvraag in behandeling (we controleren alle gegevens) en nemen binnen 8 weken een besluit of u recht heeft op de energietoeslag of niet.

7. Ik heb een eenmalige aanvraag gedaan, wanneer hoor ik iets?

a. U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag
b. Wanneer u alle papieren goed heeft aangeleverd, nemen wij uw aanvraag in behandeling. Ontbreekt er iets? Dan neemt Baanbrekers contact met u op.
c. Alle aanvragen worden door medewerkers van Baanbrekers in behandeling genomen. Dit is maatwerk en kost tijd. Wij streven ernaar uw aanvraag zo snel
mogelijk in behandeling te nemen. Uiterlijk binnen 8 weken hoort u of (en wanneer) u de energietoeslag krijgt.

8. Wanneer krijg ik de energietoeslag (het geld) op mijn rekening?

Heeft u recht op de energietoeslag? Dan ontvangt u daarover bericht (beschikking). Vanaf het moment dat u dit bericht heeft ontvangen, wordt de energietoeslag binnen 2 weken op uw rekening gestort.

9. Wat is ambtshalve uitkering?

Een ambtshalve uitkering is een automatische betaling. Een groot aantal inwoners (bijvoorbeeld ontvangers van algemene en bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag, aanvullende bijstand op AOW, schuldhulpverleningstraject via gemeente, gebruikers van de minimapassen) in de gemeente Heusden, Loon op Zand en Waalwijk ontvangen de energietoeslag automatisch.

10. Ik denk dat ik recht heb op de ambtshalve uitkering maar ik heb nog niets ontvangen, wat moet ik doen?

Neem contact op met Baanbrekers. Wij kunnen zien of wij al bezig zijn met een ambtshalve beoordeling, dit alsnog moeten doen of dat u toch WEL zelf een aanvraag moet indienen.

11. Tot wanneer kan ik de energietoeslag aanvragen?

Een aanvraag eenmalige energietoeslag kan worden ingediend tot en met 31 december 2022.

12. Is de energietoeslag van invloed op andere toeslagen die ik ontvang?

Ontvang u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? De energietoeslag heeft daar geen invloed op. Uw zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uitkering blijven precies hetzelfde.

13. Ik ben student, kan ik energietoeslag aanvragen?

Ook als student moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de energietoeslag. Zie het aanvraagformulier voor deze voorwaarden.

14. Ik heb geen computer of vind het lastig om een aanvraag te doen, kan ik hulp krijgen?

In Heusden en Loon op Zand: Komt u er alleen niet uit, dan bent u van harte welkom bij Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek. Voor een bibliotheek bij u in de buurt en openingstijden kijkt u op: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl

In Waalwijk: U kunt terecht bij ContourdeTwern voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag. U kunt telefonisch contact opnemen via 0416-760160 van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur om een afspraak te maken.

Cookieinstellingen