Minister wil schooltandarts in ere herstellen

Foto: Pixabay / Michal Jarmoluk

Oudere generaties zijn het ongetwijfeld niet vergeten: die bus met daarin de tandarts die veel te vaak op het schoolplein leek te staan. Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid wil de schooltandarts weer terug, om zo kinderen uit arme gezinnen weer toegang tot deze vorm van zorg te geven, zegt ze in een interview met het AD.

Hoewel mondzorg tot achttien jaar gratis is, gaat één op de vijf kinderen nooit naar de tandarts. ‘Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts, maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet,’ aldus de minister tegen de krant. Het mijden van de tandarts op jonge leeftijd kan volgens Schouten grote gevolgen hebben, zoals hogere kosten op latere leeftijd. Een slecht gebit kan ook leiden tot minder zelfvertrouwen of zelfs tot schaamte.

Vorm nog onduidelijk

De minister wijst erop dat vroeger haar hele klas naar de schooltandarts werd gestuurd, waardoor er geen risico op stigmatisering was. ‘Dus dat kun je veel breder opzetten. Die kinderen zijn immers verzekerd. Hoe je dat vormgeeft, of het met zo’n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben. Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard.’

Cookieinstellingen