Mede, Geerde en Erve krijgen groene parkeerplaatsen

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – Op dit moment werkt de gemeente Waalwijk in Mede, Geerde en Erve aan een nieuwe inrichting. Een van de verbeterpunten is meer groen en het beter opvangen van regenwater. Hiermee maken ze Waalwijk weerbaarder tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. De combinatie van groen, waterberging en parkeren is gevonden in ‘groene parkeerplaatsen met gras’. En Mede, Geerde en Erve zijn een van de eerste woonstraten in Waalwijk die ze krijgen.

Waarom groene parkeerplaatsen?

Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal, ook in de gemeente Waalwijk. Het wordt warmer en er zijn vaker extreme regenbuien. Dit heeft steeds meer gevolgen voor onze leefomgeving. De extremere weersomstandigheden zorgen voor meer wateroverlast tijdens hevige buien en meer droogte bij langdurige hitte. Groene parkeerplaatsen zijn een goede oplossing om onze leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Naast dat het een groener straatbeeld geeft, heeft het vooral voordelen voor de waterdoorlaatbaarheid. Het regenwater kan zo goed in de grond wegzakken. En zo is er minder wateroverlast op straat bij extreme buien. Ook wordt het grondwaterpeil aangevuld wat de gevolgen van droogte vermindert.

Hoe zien groene parkeerplaatsen er uit?

Groene parkeerplaatsen blijven parkeerplaatsen. Het zijn dus geen perfect groene gazonnetjes. De uitstraling is wisselend. In de zomer bij hitte en in de winter kan het er wat droog en dor uitzien. Dat herstelt zich vanzelf en het heeft verder geen invloed op de waterdoorlaatbaarheid.

Hoe zit het met onderhoud?

De groene parkeerplaatsen worden af en toe gemaaid. En als het nodig is worden ze bij gezaaid. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt bepaald hoe vaak dat nodig is. Ook verwijdert de gemeente een paar keer per jaar het zwerfafval.

Waar komen groene parkeerplaatsen?

Mede, Geerde en Erve zijn een van de eerste woonstraten in Waalwijk die groene parkeerplaatsen krijgen. Na een succesvolle test op het parkeerterrein aan de Taxandriaweg breidt de gemeente uit. Ze leggen dit jaar in een aantal woonstraten groene parkeerplaatsen aan. Zo doen ze nog meer ervaring op.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen