Noord-Brabant heeft nog meeste ruimte voor zonnepanelen

Foto: Pixabay

Iets minder dan 24 procent van de koopwoningen met een geschikt dak in Noord-Brabant heeft zonnepanelen. Daarmee is het de provincie met de laagste zonnepanelendichtheid van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Het landelijk gemiddelde ligt op 27 procent. Opmerkelijk is dat Brabant juist het hoogst scoort wanneer het aankomt op absolute aantallen daken met zonnepanelen.

Bekijk interactieve kaart

Liefst drie Brabantse gemeenten (Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Breda) vallen binnen de top-10 gemeenten met het laagste aantal zonnepanelen afgezet tegen het aantal geschikte daken. Gemeenten die de Brabantse eer juist hoog houden zijn onder meer Someren, Land van Cuijk en Waalre.

111.666 zonnedaken

Wordt er in Noord-Brabant dan nauwelijks zonnestroom opgewekt? Nee, dat is zeker niet het geval. Doordat er in de provincie relatief veel koopwoningen met een geschikt dak staan, beschikken er in absolute zin wél veel woningen over zonnepanelen. In totaal zijn het er ruim 110.000, het hoogste aantal van alle Nederlandse provincies. Ter vergelijking: in Groningen, de provincie met de hoogste zonnepanelendichtheid, hebben een kleine 34.000 koopwoningen zonnepanelen. Kortom: Noord-Brabant heeft het grootste aantal koopwoningen met zonnepanelen van heel Nederland, maar heeft tegelijkertijd ook nog de meeste ruimte om verder te verduurzamen.

Bekijk interactieve kaart

Geschikte daken

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen