Langstraat Herenboeren: Wie zijn wij en wat bieden wij?

De Langstraat Herenboeren i.o. is een groep enthousiaste mensen die samen een coöperatieve Herenboerderij willen starten naar het model van de Herenboeren Nederland. Het gaat om een bewezen concept. In o.a. Alphen, Boxtel, Soerendoek, Breda en op 6 andere plaatsen zijn er al boerderijen operationeel. 40 zijn er in ontwikkeling!

Wij willen er zeker van zijn dat het voedsel dat wij eten van het land, om de hoek, samen duurzaam geproduceerd, gezond, betaalbaar en erg lekker is, waarbij het belangrijk is dat er volop aandacht en respect is voor de boer en de natuur.

We bieden je een mooie positie binnen een bestuur met een missie! Een uitdagende rol in een organisatie zonder winstoogmerk, die staat voor een circulaire economie. Je verbindt je aan een coöperatieve boerderij, waar een boer in dienst is, die voor haar leden eerlijk voedsel produceert. Wij bieden een community van 200 certificaathouders, circa 500 monden, die het concept enthousiast en met inzet van hun kwaliteiten omarmen. Herenboeren Nederland ondersteunt daarbij in woord en daad. Bestuursleden worden gecoacht, de boer opgeleid, de boerderij gemonitord, er lopen verzekeringen en leden zijn uitgesloten van wettelijke aansprakelijkheid. De functies zijn onbezoldigd.

Gezocht: Een secretaris die mede regie voert

Onze secretaris kan op effectieve wijze gekozen doelen en prioriteiten omzetten in benodigde acties. De secretaris zorgt voor inzicht in de uitvoering van taken voor zichzelf, het Dagelijks Bestuur en voor de algemene ledenvergadering. Hij/zij signaleert als taken niet (tijdig) worden uitgevoerd en agendeert dit. In zijn/haar rol past het mede voorbereiden en de verslaglegging van vergaderingen, de verzorging van de poststukken, het bijhouden van het archief en de ledenadministratie. De secretaris is iemand die graag onder en met mensen is, en vanzelfsprekend communicatief vaardig is. Hij/zij weet taken te delegeren. En hij/zij is ICT-vaardig. Samen met de voorzitter representeert hij de organisatie naar buiten toe.

Gezocht: Een penningmeester die beleid in geld vertaalt

Onze penningmeester heeft een scherp inzicht in de financiële, administratieve en fiscale aspecten van onze coöperatie. De penningmeester beheert en monitort financiële transacties, staat garant voor een goede facturatie, weet een begroting en jaarrekeningen mede op te stellen, denkt vanuit zijn expertise mee over de langjarige planning en adviseert het DB en de algemene ledenvergadering over de financiële gevolgen van de besluiten. Ook de penningmeester is ICT-vaardig en hanteert de aangeboden boekhoudsoftware. De penningmeester int de ledenbijdragen.

Voor dit alles zoeken wij bij voorkeur …….

Twee mensen die dit vrijwilligerswerk als een plezierige, fijne en zinvolle invulling van een deel van hun vrije tijd ervaren en zich committeren om zowel in de voorbereidende als in de realisatiefase lid van het Dagelijks Bestuur te blijven. De Langstraat Herenboerderij zal gesitueerd zijn in het midden van de Langstraat.

Gezocht: 20 ha grond met agrarische bestemming

We zoeken ongeveer 20 ha. grond met een duurzame agrarische bestemming. Het gaat om een gemengd bedrijf, we telen gewassen en gebruiken de mest van de koeien, varkens en kippen. Er is een boomgaard met diverse soorten fruit. Opstallen zijn niet perse noodzakelijk, al is gelegenheid voor het opslaan van materiaal en machines wel gewenst. Onze voorkeur gaat uit naar het gebruiken van de grond in langjarige pacht, maar er zijn ook mogelijkheden tot koop. Er wordt een boer in dienst genomen. Niet onbelangrijk om te melden is dat indien de huidige eigenaar boer is, hij of zij indien gewenst in dienst kan komen bij de herenboerderij. Uiteraard mits daarvoor interesse en de juiste motivatie aanwezig is. (Een agrariër die op zijn/haar bedrijf wil blijven wonen, maar grond beschikbaar heeft, is uiteraard evenzeer welkom.)

Ons zoekgebied voor de grond strekt zich uit langs de Langstraat, ruwweg tussen Vlijmen en Waspik, en ten zuiden van de Maas en ten noorden van de Loonse en Drunense duinen. Rondom De Moer, Kaatsheuvel, en Sprang-Capelle inbegrepen.

De Langstraat Herenboerderij maakt gebruik van de expertise van de Herenboeren Nederland. Op de website Herenboeren Nederland (www.herenboeren.nl) is een schat van aanvullende informatie te vinden. Op die site staan de al operationele boerderijen uiteraard vermeld.

Een reactie ontvangen wij graag via: [email protected] We nemen per omgaande contact op. De wederzijdse kennismaking is geheel vrijblijvend.

Is er een klik, een binding met wat onze coöperatie beoogt, dan gaan we samen op weg naar de oogst van eerlijk voedsel voor onze leden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen