Waalwijk Taalrijk: alle tips over taal op één website

Foto: Waalwijk Taalrijk

In gemeente Waalwijk werken diverse organisaties al enige tijd samen om taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Ouders en professionals kunnen vanaf nu voor praktische informatie en tips over taal en leesplezier terecht op de website www.waalwijktaalrijk.nl.

Om kinderen en ouders met taal te helpen, startte gemeente Waalwijk in 2016 het programma Waalwijk Taalrijk. Doel is om de taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren en ook hun ouders taal- en digitaal vaardiger te maken. Wethouder Dilek Odabasi is blij dat er nu een website is waar ouders en ook kinderopvang-, onderwijs- en zorgprofessionals informatie kunnen vinden: www.waalwijktaalrijk.nl. De wethouder licht toe: “Taal is een voorwaarde om mee te kunnen doen. Want wie moeite heeft met taal, heeft bij veel alledaagse dingen problemen. Kinderen hebben het moeilijk op school. Ouders vinden het bijvoorbeeld lastig om hun kind te helpen met huiswerk, toeslagen aan te vragen, een bijsluiter te lezen of te reizen met bus of trein. Als ouders kun je het verschil voor je kind maken, door samen aan de slag te gaan met taal. Waalwijk Taalrijk biedt hulp.”

Leven lang leesplezier

De website www.waalwijktaalrijk.nl verzamelt tips, activiteiten en praktische informatie voor ouders van kinderen tussen 0 en 18 jaar. “Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen”, vertelt de wethouder. “Door je baby voor te lezen en met boekjes te laten spelen, hoort je kind veel taal en beleef je samen leesplezier. Dat is een goede start voor een leven lang leesplezier!” De website bevat tal van dit soort tips, afgestemd op de leeftijd van een kind. Ook professionals – die werken met kinderen en volwassenen die beter willen worden in taal, rekenen en computeren – vinden veel informatie op de website. De site helpt ieder snel te vinden waar ze terecht kunnen met vragen over taal. Dat is waardevol, want er is binnen gemeente Waalwijk veel hulp beschikbaar. Van het Taalhuis en het Taalcafé tot de Verteltas op verschillende kinderopvanglocaties en scholen en nog veel meer. Vanaf nu is het allemaal te vinden op www.waalwijktaalrijk.nl.

Over Waalwijk Taalrijk

Binnen het programma Waalwijk Taalrijk werken diverse partners samen. Van de kinderopvang, het basis- en voortgezet onderwijs, ContourdeTwern, de Bibliotheek Midden-Brabant, GGD Hart voor Brabant, gemeente Waalwijk, Taalhuis Waalwijk en zorgpartners zoals Kentalis. Maar ook partners die zich inzetten voor deelname aan sport en cultuur door kinderen, zoals Kunstencentrum Waalwijk en GO Waalwijk. Gemene deler in al hun (taal)activiteiten is het samenwerken aan gelijke kansen voor kinderen en aan functionele geletterdheid voor alle inwoners van Waalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen