Roman ‘Rooien Bart’ wordt in 2022 opnieuw uitgebracht door Charles van Heesbeen

Foto:

WAALWIJK – Een leuk krantenknipsel uit de Echo van het Zuiden van 1948 vertelt het volgende: JW van Heesbeen, voorzitter van het bestuur van de ‘Tentoonstelling Waalwijk 1948, deelt mede dat ze Fl. 11.000 te besteden hebben van de gemeente Waalwijk.

Fl. 5000,00 wordt ter beschikking gesteld voor voorbereidingskosten van eventueel later te houden tentoonstellingen. Fl. 5000,00 wordt uitgedeeld aan verschillende charitatieve instellingen in Waalwijk. Fl. 1300,00 is beschikbaar voor het in leven roepen van een stichting met het doel de inrichting te verzorgen van een oudheidkundig museum voor de Schoen en Lederindustrie. De tentoonstelling Waalwijk 1948 is een groot succes geworden.

In september 1949 komt het comité weer samen om de Fl. 1300 te gaan besteden. Er wordt vergaderd in Hotel Verwiel a/d Grotestraat. Ze gaan beginnen met het verzamelen van artikelen die betrekking hebben op de oude schoenmaker en looiersbedrijf voor de ouderwetse schoenmakerswerkplaats en waar mogelijk later een uitbreiding met antieke en exotische schoenen, platen, literatuur enz, ook op het terrein van de leerlooierij. Van Heesbeen zegt: Misschien groeit dit later uit tot een algemeen Waalwijks Museum. Wie weet!

Het bord dat door de voorzitter comité Waalwijk 1948 geschonken werd aan de dames die tijdens de tentoonstellingsdagen zulk een zware en verantwoordelijke taak hebben gehad. Zij bedankten voor de gekregen souvenirs en boden volle medewerking aan voor ‘n eventuele toekomstige aangelegenheid …. Een museum voor de schoen en leer.

Dankzij het ontstaan van het schoenmakerswerkplaats- woonkamer wordt later in 1963 door JW van Heesbeen de roman de Rooien Bart uitgebracht. Rooien Bart vertelt het verhaal van Bart de Bie in Baardwijk. Het boek gaat over de opkomst van de schoen- en leerindustrie, die rond 1900 de thuisnijverheid aan het verdringen was. Dat ging gepaard met armoede en ellende maar ook met grote saamhorigheid en strijd voor een beter bestaan. Het boek speelt rond de slechte economische omstandigheden aan het begin van de twintigste eeuw, de daarop volgende mechanisatie van het schoenmakersbedrijf en de opkomst van de vakbeweging. J.W. van Heesbeen weet dat beeldend te vertellen in een verhaal vol spanning en drama.

Deze roman gaat opnieuw uitgegeven worden door Charles van Heesbeen, een kleinkind van de schrijver. Het boek wordt uitgebracht in het voorjaar 2022. Een pracht stuk historie en cultuur over Baardwijk. Omtrent dit Waalwijks evenement  de ‘Rooien Bart’ komt nog een bekendmaking via het huis van Waalwijk.

U kunt de geschiedenis en ontwikkeling van Bart de bie alias de ’Rooien Bart’ volgen op Facebook.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen