Verborgen lichamelijke impact bij onvervulde kinderwens

Foto: Simone Sinjorgo

Moeilijk zwanger worden, miskramen, IVF-behandelingen of ongewenst kinderloos blijven. De impact in je leven hiervan is groot en reist levenslang met je mee. De vele keuzes, gemis en verdriet zijn voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Aan de hand van mijn boek vertel ik over de lichamelijke en relationele impact van een onvervulde kinderwens en vruchtbaarheidsbehandelingen. Hoe ga je zowel als betrokkenen als omgeving er mee om?

In NL hebben 1 op de 6 stellen vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer de helft belandt in het medisch circuit. Geen enkel verhaal is hetzelfde. Iedereen rouwt over het verlies en de verloren toekomst op een eigen manier. Hoe praat je erover met elkaar? Hoe kan je iemand steunen? Wat kun je doen of zeggen? En waar kan jij terecht met je verdriet als jij hoort dat jouw kind nooit kinderen krijgt, en jij dus nooit oma of opa wordt?

Als een kinderwens niet vervuld raakt heeft dit namelijk niet alleen effect op het betrokken stel. Maar op alle mensen erom heen: familie, collega’s, vrienden, buren en kennissen. Daarom geef ik informatie en tips voor iedereen die ermee te maken heeft. Een onvervulde kinderwens loopt in alle levensfases mee. Onvervulde verlangens kunnen ook nog veel later leiden tot klachten zoals angst, onzekerheid, geen vertrouwen hebben in je lijf of depressieve gevoelens. Afscheid nemen van je kinderwens doe je niet zomaar. Daar is tijd en aandacht voor nodig. Praten erover helpt. En dat is zeer aan te raden. Want onverwerkt verdriet kan op langer termijn resulteren in een verlies van zingeving, levenslust en verbroken verbindingen in relaties. Verlies is geen keuze. Maar wel de manier waarop je ermee omgaat.

Je bent van harte welkom op dinsdagavond 19 oktober 2021 in de bibliotheek te Waalwijk.

Locatie: Bibliotheek Waalwijk – Wilhelminastraat 4a – 5141 HK Waalwijk
Datum: dinsdag 19 oktober 2021
Tijd: inloop 18.45 uur, start 19.15 – 21.00 uur
Toegang: gratis, aanmelden via Aanmelden Lezing bibliotheek Waalwijk 19 oktober 2021 (e-act.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen