Snelfietsroute F261 Waalwijk – Loon op Zand – Tilburg geopend met een fietskaravaan

De snelfietsroute F261 is vandaag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door middel van een fietskaravaan die vanuit Waalwijk via Loon op Zand naar Tilburg is gefietst. Daarmee is de F261 opgenomen in het Brabantse snelfietsroutenetwerk dat steeds meer steden en dorpen in de provincie makkelijk en comfortabel voor fietsers verbindt.

Het begon vanochtend vroeg met wethouder Ronald Bakker die op de fiets uit Waalwijk naar Loon op Zand vertrok. Bij het vertrek zei hij dat de gemeente enorm blij is met deze snelfietsroute. “Het maakt het weer een stukje makkelijker om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Daar komt bij dat onze bedrijventerreinen niet goed bereikbaar zijn met het OV en bermen vol auto’s zien we liever niet. Als gemeente moeten we helpen om fietsen aantrekkelijker te maken. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook gewoon een stuk gezonder.”

Ronald Bakker werd vergezeld door de Sjees Fietskaravaan: een kleurrijk gezelschap van fietsers, die op hun stadsfiets, bakfiets, OV-fiets, wielrenfiets, e-bike of kinderfiets de route aflegden. De karavaan stond symbool voor het gegeven dat de F261, en eigenlijk alle snelfietsroutes, er voor iedereen zijn. Wethouder Gerard Bruijniks (Loon op Zand) sloot onderweg aan terwijl gedeputeerde Christophe van der Maat het gezelschap in Loon op Zand opwachtten voor de officiële openingshandeling. Samen vormden de bestuurders en de projectleider de naam van de route: F261.

Van der Maat roemde de samenwerking. “Van een gezamenlijk plan 3,5 jaar geleden tot de opening nu. De F261 is de eerste van negen snelfietsroutes waarover we de afgelopen periode afspraken hebben gemaakt met gemeenten om die te realiseren. Nu deze route tussen Tilburg en Waalwijk open is gaan we in gesprek met de grote werkgevers langs de route. Zij moeten hun personeel stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto. Met bijvoorbeeld de Efteling en het Elisabeth -TweeSteden Ziekenhuis zijn we daar al volop mee bezig. Het is goed om te zien dat het Brabantse snelfietsroutenetwerk gestaag groeit.”

Ook wethouder Bruijniks is zeer te spreken over het ontwikkelen van de F261. “Het is een mooie verrijking voor de fietsmobiliteit in onze gemeente en regio, want fietsen is duurzaam en gezond. Ik ben blij dat ook bedrijven in Loon op Zand hier enthousiast over zijn en fietsgebruik stimuleren bij hun werknemers. Over deze nieuwe route kunnen onze inwoners, werknemers en toeristen veilig doortrappen zonder obstakels, tot in Tilburg en Waalwijk. Fietsen wordt zo nog aantrekkelijker voor allerlei bestemmingen binnen en buiten onze gemeente. Dus ga je op pad, pak de fiets.”

Na de openingshandeling fietste de karavaan verder over de F261 naar Tilburg. “Onze stad staat bekend om de goede fietsverbindingen binnen onze gemeente”, zegt wethouder Rik Grashoff. “Daaraan geven we nu een hedendaags, comfortabel en veilig vervolg binnen onze provincie, met Tilburg als het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes, te beginnen met deze tussen Waalwijk en Tilburg, wordt onze stad nog beter bereikbaar per fiets. Een mijlpaal waar we trots op zijn en die tot stand komt dankzij de goede samenwerking.”

Een snelfietsroute is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, waardoor je gemakkelijk door kunt fietsen. De F261 is 16 kilometer lang en heeft 22 miljoen euro gekost. Daarvan heeft de provincie 13 miljoen betaald, de drie gemeenten hebben gezamenlijk 9 miljoen bijgedragen.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen