Pop-up store Walewyc-leerlingen voor het goede doel

WAALWIJK – In een leegstaand winkelpand aan de Stationsstraat 46 in Waalwijk werkten de afgelopen dagen bij toerbeurt 45 leerlingen van de Walewyc-mavo hard aan de inrichting van een pop-up store. De tijd dringt, want van maandag 14 tot en met donderdag 17 december gaan de deuren van de winkel open. Het is een project voor mavo 3-leerlingen, opgezet door de economie-docenten Iris Wanders en Kenan Özbay van de Walewyc.

Iris en Kenan hadden gedacht dat er wel een leegstaande winkel in De Els te vinden zou zijn voor hun nieuwe keuzevak-project Economie & Ondernemen. “Maar dat viel tegen”, zegt Iris, “er kwam niets beschikbaar en de tijd begon te dringen. Makelaar Van de Zande heeft ons gelukkig uit de brand geholpen. Zij hadden een winkelpand aan de Stationsstraat 46 te huur, eigendom van ondernemer Marc Mandemakers, en hebben contact met hem gelegd. Hij vond het prima dat wij het zouden gebruiken.”

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de pop-up store begonnen maanden geleden al. “Leerlingen hebben een presentatie gegeven voor wethouders op het gemeentehuis. Ze kregen allerlei tips en een startbedrag van 300 euro. Met het project leren ze wat ondernemen in de praktijk is, inkoop en verkoop, de kassa, beprijzen en inpakken van artikelen, alles wat nodig is om een winkel te runnen. Alleen voor het berekenen van de btw hebben we vrijstelling gekregen.”

Leerlingen ontwierpen zelf flyers met promotie voor de pop-up store, die ze op grote schaal hebben verspreid. Ze moesten op zoek naar producten voor het assortiment, maar dat bleek geen probleem. Sleutelhangers werden door leerlingen ontworpen en zijn elders geproduceerd. “Lokale ondernemers, maar ook particulieren hebben van alles beschikbaar gesteld. Het helpt ook enorm dat we een goed doel ondersteunen. Zo kregen we bijvoorbeeld echte kerstboompjes van Kwekerij Van den Brand uit Haarsteeg.” Leerling Carmel van der Pol, die in de winkel aan het werk is, wist via haar moeder een collectie leuke pantoffels van groothandel Ferro Footwear op de kop te tikken.

Hulp van alle kanten

“Wat ook zo leuk is”, vertelt docent Kenan, “is dat winkeliers in de buurt op alle mogelijke manieren helpen. We mochten bijvoorbeeld een trap lenen en kregen allerlei dingen die we nodig hadden bij het inrichten. Ook collega-docenten helpen mee, want als wij hier in de winkel de leerlingen begeleiden, zorgen zij ervoor dat onze lessen aan de andere leerlingen economie door kunnen gaan.”

De opbrengst van de pop-up store komt ten goede aan de Voedselbank in Waalwijk. “De leerlingen hebben via Microsoft Teams een virtuele gastles gekregen van een medewerker van de Voedselbank. De kinderen leren dus niet alleen wat ondernemen is, ze nemen ook maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus Kenan, die samen met zijn collega Iris hoopt dat het project voor herhaling vatbaar is.

De pop-up store wordt bij toerbeurt door alle 45 betrokken leerlingen bemand. De openingstijden: maandag 14 december 12.00-16.00 uur, dinsdag 09.00-16.00 uur, woensdag 09.00-17.00 uur en donderdag 17 december 09.00-13.00 uur.

Tekst Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen