Nieuwe gastexpositie in G…MHK: Marian Mahieu Stokwielder toont detailfoto’s gecombineerd met poëzie

Detailfoto van de expositie 'De Bloei van het verval'
Detailfoto van de expositie 'De Bloei van het verval'
Foto: G....MHK

Tijdens het (her)openingsweekend van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Waalwijk, waarvan de vaste collectie bijna geheel is vernieuwd, start ook de gastexpositie van Marian Mahieu Stokwielder. Zij toont, tot en met 18 september, detailfoto’s die ze in 2015 maakte op Ameland van het kunstwerk ‘portretten in verval’ van Michiel Knaven. De foto’s gaan vergezeld van poëzie.

Marian is een ware creatieve duizendpoot, ze is dichter, toneelspeler, schreef een boek(mijn schuld/geen spijt), maakt tekeningen, speelde en schreef voor een kindertheater en was één van de oprichters van Stichting DichterBijWaalwijk waarin ze als secretaris nog steeds actief is. Een drukke dame….

Ze deed mee aan wedstrijden van KunstenCentrumWaalwijk met fotowerk. Een serie hing in de etalage van Modehuis Van Dijk. Met de serie ‘Bring Back The Fire Into Your Life’, die ze in Denemarken maakte, won ze de tweede prijs in de categorie beeldend. Exposeren deed ze al eens eerder. Samen met haar man Jozef Mahieu(beeldhouwer) richtte ze in het Kunstencentrum een duo-expositie in waarmee ze het hele gebouw vulde. Marian exposeerde met foto’s, naïeve tekeningen en poëzie. Ze verbindt vaak beeldend werk met tekst. De expositie bij het G…MHK laat dezelfde combinatie zien.

De serie ‘De Bloei van het verval’ die van aanstaande vrijdag tot en met 18 september te zien is in het Waalwijkse museum, licht ze zelf als volgt toe; “In 2015 maakte ik op Ameland detailfoto’s van een groot kunstwerk van Michiel /Knaven. Hij exposeerde daar met een gecreëerde paddenstoelenexplosie. Op de paddenstoelen prijkten portretten van roodharigen die hij bloot stelde aan weer en wind. Toen ik de detailopnames maakte waren ze al aangetast door het verval. Zijn werk was gemaakt om vanzelf te verdwijnen. Dat is nu inmiddels op Ameland gebeurd. Omdat de door mij gemaakte foto’s als het ware aan me bleven kleven, vroeg en kreeg ik in 2018 zijn toestemming om ze te gebruiken voor een expositie en kon ik weer verder spelen met de portretten. Ze zijn niet gefotoshopt”.

Marian is vrijdag zelf aanwezig om belangstellenden te ontvangen. De geheel vernieuwde vaste collectie van het G…MHK is eveneens vanaf vrijdag te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het museum.

G…MHK – Grotestraat 208 in Waalwijk. Het museum is het gehele jaar geopend op elke vrijdag, zaterdag en op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen