Postume onderscheidingen voor KNIL-militair Frederik Willem de Groot

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – Het ministerie van Defensie heeft op 23 december 2019 besloten om postuum drie onderscheidingen toe te kennen aan de heer F.W. de Groot, geboren te Schoten, Amsterdam, Noord-Holland op 16-01-1903. De onderscheidingen zijn vandaag overhandigd aan de in Waalwijk wonende zoon (77 jr.) van F.W. de Groot. De zoon is geboren in (Magelang) Indonesië en woont op 23 juni aanstaande vijftig jaar in Nederland.

Het gaat om de volgende onderscheidingen:

  • Mobilisatie-Oorlogskruis
  • Ereteken voor Orde en Vrede
  • Demobilisatie-Insigne KNIL

Frederik Willem de Groot kwam op 11-03-1925 in dienst als hospitaalsoldaat 2e klasse ziekenverpleger geschikt voor dienst overzee. Hij werd geplaatst bij de Militair Geneeskundige Dienst van het Koninklijke Nederlands Indisch Leger (KNIL) en werkte jarenlang in het militair Hospitaal in Magelang.

In 1942 werd hij krijgsgevangen genomen in Magelang. Na een verblijf in diverse kampen is hij van Java overgebracht naar Singapore.

Van Singapore reisde Frederik door per trein naar Thailand. Na aankomst moesten de gevangenen nog dagen lopen door de jungle naar de kampen. Dit met alle gevaren van dien. Vele gevangenen stierven door slangenbeten of uitputting.

In diverse kampen aan de Birma/Siam spoorlijn werkte Frederik de Groot als ziekenverzorger in de kampziekenhuizen. Zijn medische functie was belangrijk en hard nodig, maar wel met de nodige risico’s voor de eigen gezondheid. Na de bevrijding kwam hij op 30-05-1946 te Tamuan, Thailand te overlijden aan een in krijgsgevangenschap opgelopen ziekte. Frederik de Groot is begraven op het Kanchanaburi War Cemetery te Thailand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen