Restaurant De Roestelberg pakt eikenbomen in

Foto: Rens Groenendijk

Het is zaterdag druk met auto’s op de parkeerplaatsen rond de Loonse en Drunense Duinen. Het uitgestrekte natuurgebied kan wel wat hebben. Het terras bij het populaire restaurant De Roestelberg is gesloten. In het stukje bos aan de achterzijde van het restaurant maakt personeelslid Jeroen Heerkens zich nuttig door eikenbomen te omwikkelen met een band van plasticfolie.

“We hopen dat dit helpt in de strijd tegen de eikenprocessierups, die van die nare brandhaartjes heeft. Gezegd wordt dat de rupsen op het plastic gaan nestelen. Dan knippen we het plastic door en brengen de rupsen ergens in het bos waar de mensen er geen last van hebben. Doodmaken, nee, daar ben ik niet van”, aldus natuurminnende Jeroen.

Het restaurant hoopt dat 1 juni het terras weer open kan gaan en dat is precies de tijd dat de akelige rupsen overlast veroorzaken. “Het gebruik van folie is in ieder geval een natuurvriendelijke manier. Ik heb al zo’n 75 bomen op ons terrein omwikkeld en ben nu bijna klaar. Ook het pad voor mountainbikers dat hier achterlangs loopt heb ik gedaan. Natuurlijk halen we straks als het rupsenseizoen voorbij is het plastic weer weg, want we willen de natuur niet bevuilen.”

Rond en door de Loonse en Drunense Duinen wordt zaterdag volop gewandeld en gefietst, met opmerkelijk veel senioren op elektrische fietsen en hard rijdende mountainbikers. Het natuurgebied is ruim genoeg voor iedereen, het levert geen probleem op met de coronaregels. Er staat een groot aantal eiken langs de paden, dus dat zal straks nog een lastige situatie worden als de rupsen hun brandhaartjes gaan loslaten.

Tekst: Rens Groenendijk www.rensgroenendijk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen