Grote expositie ‘40/’45 uitgesteld in verband met corona-crisis

Kinderen in Waalwijk bovenop een tank op het Raadhuisplein na de bevrijding.
Kinderen in Waalwijk bovenop een tank op het Raadhuisplein na de bevrijding.
Foto: Salha | WAA10302 | Maker foto onbekend

WAALWIJK – De grote expositie over Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik in de Tweede Wereldoorlog in Het Huis van Waalwijk (oude gemeentehuis) wordt (voorlopig) een maand uitgesteld. Oorspronkelijk zou de officiële opening zijn op 4 april. Dat wordt nu zaterdag 2 mei. De data blijven natuurlijk onder voorbehoud i.v.m de corona-uitbraak.

Vrijwilligers waren al begonnen met het inrichten van de expositie, maar in de praktijk bleek dat het corona-advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden praktisch gezien te onhandig was. Daarnaast lijkt de oorspronkelijke datum van 4 april sowieso onhaalbaar gezien de omstandigheden waarin we verkeren.

Grootste expositie tot nu toe

De expositie ‘40/’45 is waarschijnlijk de grootste expositie tot nu toe in het Huis van Waalwijk. Naast vele panelen met foto’s en informatie zijn er unieke filmbeelden te zien en bijzondere Tweede Wereldoorlog objecten uit de regio zoals oude helmen, kostuums en historische documenten. Niet alleen de begane grond en de 1e verdieping worden gebruikt maar ook het souterrain. Naast de expositie worden ook een aantal nevenactiviteiten georganiseerd zoals lezingen.
De expositie bestaat uit diverse hoofdstukken waaronder Dagelijks Leven, Verzet, Oorlogshandelingen en Vervolging. Veelal worden de persoonlijke verhalen verteld van de bewoners uit onze regio. Van verzetshelden tot slachtoffers. De tentoonstelling start niet – zoals gebruikelijk bij evenementen van het Huis van Waalwijk – bij de grote voordeur aan het Raadhuisplein, maar aan de zijkant (ingang Heemkundekring/doorgang richting nieuwe gemeentehuis).

De expositie wordt gezamenlijk georganiseerd door Het Huis van Waalwijk, Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena, Heemkundekring De Erstelinghe, Heemkundevereniging Sprang-Capelle, Heemkundekring Op ’t Goede Spoor Waspik en Kunstencentrum Waalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen