Ingezonden: Peters Hofje in Waalwijk moet blijven!

WAALWIJK – Buurtbewoners van het appartementencomplex aan de Hofstad in Waalwijk stuurde Waalwijk.nieuws.nl een artikel omtrent Peters Hofje, hieronder hun verhaal. 

Zo’n acht jaar geleden nam Peter van Lieshout het initiatief om een tent te plaatsen in de binnentuin van het appartementencomplex aan de Hofstad in Waalwijk. Peter zag dat de oudere mensen die in het appartementencomplex – en daarom heen – woonden, eenzaam waren en hij wilde daar iets aan doen.

De gemeente Waalwijk heeft toen de tent geschonken en Casade had geen bezwaar tegen het plaatsen van de tent. Peter heeft de lege opgeleverde tent op eigen kosten voorzien van een keukenblokje. Van het buurthuis St. Crispijn heeft hij tafels en stoelen gekregen. De rest hebben de bewoners/bezoekers geleidelijk aan zelf bij elkaar gesprokkeld, zoals een vloer gelegd, het plaatsen van diverse apparatuur zoals een koffiezetapparaat, een waterreservoir , een koelkastje en noem het maar op!

Inmiddels zijn we jaren verder en hebben bezoekers/mede bewoners het tot een gezellig plekje gemaakt, hun plekje. Helaas is Peter 4 jaar geleden overleden en hebben alle bezoekers en medebewoners de tent vernoemd naar Peter, nu bekend als Peters Hofje. na het overlijden van Peter hebben Annie Valk (76) , Betsy Welts (70) en Guus Hurkmans het stokje overgenomen.

De tent wordt veelvuldig gebruikt en mensen voelen zich hier thuis, ze voelen zich niet alleen meer. Ze kijken er echt naar uit om naar Peters Hofje te gaan, want zoals hierboven al eerder genoemd zijn de mensen eenzaam en ook minder mobiel en is dit eigenlijk het enigste uitje dat ze hebben.

Op dinsdag worden er 3D kaarten gemaakt en op donderdag wordt er Jeu de Boules georganiseerd en zelfs iedereen die rondom de binnentuin woont komt altijd ook even gezellig een praatje maken of erbij zitten. Eén keer in de maand wordt er fanatiek bingo gespeeld. Via Margriet van de gemeente hebben zij een klein bedrag gekregen om een bingo apparaat te kopen, waarin de bezoekers en medebewoners zelf ook nog een bijdrage in hebben gedaan. Contour de Twern heeft hierin ook in bijgedragen om de prijsjes te kopen. Ook wordt er weleens een High Tea georganiseerd wat door de bewoners en bezoekers zelf wordt bekostigd. Eén keer per jaar is er een eindfeest, dan wordt er een warm en koud buffet gemaakt door alle mensen zelf. Iedereen legt daarin bij. Als de bewoners jarig zijn brengen zij taart mee en krijgen alle mensen die er op dat moment zijn een stukje taart en een kopje koffie.

Het vervelende is nu dat de tent gaat slijten. De tent staat er inmiddels al een jaar of 8. Annie en Betsy hebben inmiddels een zeiltje gespannen voor het lekken omdat alle mensen nog steeds graag gebruik maken van de tent, maar er mag helaas geen nieuwe tent komen van Casade. Casade zegt nu dat de tent wordt weggehaald op het moment dat ie niet meer bruikbaar is, maar de tent mag zolang nog blijven staan. Maar op dit moment heeft de tent al best wat slijtage dus de tent gaat naar verwachting niet lang meer mee.

Casade heeft gezegd dat er geen nieuwe tent mag komen. Ze geven aan dat de grond van hen is, en zij willen er grofweg geen tent meer op. Ze hebben wel voorgesteld om een ontmoetingsplek te maken boven in de hal, maar daar komt de lift uit, het trappengat en helaas is dit te klein. Dit is dan ook geen optie.
Ook heeft Casade een voorstel gedaan om naar o.a. naar de Oude Toren te gaan en zo hebben ze meer locaties voorgesteld die helaas te klein zijn, of te ver weg.

In overleg met Casade mochten er handtekeningen verzameld worden om Peters Hofje te laten bestaan. Van de 48 mensen in het appartementencomplex was er maar één persoon die geen mening had en voor de rest was iedereen voor. Dit hebben ze 2 keer gedaan, maar helaas werd hier geen gehoor aan gegeven door Casade. Zij zijn er later op terug gekomen en de handtekeningen actie werd daardoor eigenlijk nietig verklaard. Ze hebben de handtekeningen niet eens aangenomen.

De mensen die naar Peters Hofje komen zijn mensen die niet meer gemakkelijk op andere plekken komen, omdat ze bijvoorbeeld niet zo ver meer kunnen lopen of ze kunnen/durven niet meer zover van huis. Daarom moet Peters Hofje blijven bestaan. Deze mensen hebben dit nodig, anders komen zij nergens meer en blijven ze eenzaam thuis. Daar moeten we toch iets aan kunnen doen? Casade heeft toch wel een hart? Die willen toch ook iets aan de eenzaamheid onder de ouderen doen? Op deze manier gaan een hoop mensen zich alleen voelen en het enige wat zij hoeven te doen is een nieuwe tent neer te zetten, of wellicht een blokhut-achtig huisje zodat ze toch gezellig kunnen samenzijn.

Er is al een klein bedrag gespaard door middel van koffie die geschonken wordt en voor fris en hapjes. De bezoekers en bewoners zijn bereid om hier ook nog een extra kleine bijdrage in te doen. Zelfs de gemeente wil hierin bijleggen, dat zegt toch eigenlijk wel genoeg; hoe hard ze dit nodig hebben en graag willen?

We hopen dat er passende oplossing komt waardoor we nog vele jaren met alle bewoners bij elkaar kunnen komen op het binnenterrein van ons appartementencomplex.

Mocht u tips hebben of wilt u ons helpen? Neem dan contact op met Betsy Welts (06-14481923) of via mail [email protected] 

Ingezonden stukken/ meningen kunt u sturen naar [email protected]. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken in te korten of te weigeren. Opname van ingezonden stukken betekent niet automatisch dat de redactie het met de inhoud of met de strekking van de stukken eens is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen