Sint Jan Waalwijk op weg naar aansluiting bij Grootste Museum van Nederland

Foto: Gerard Smulders

De Vrienden van Sint Jan de Doper Waalwijk zijn voor en achter de schermen hard bezig om de kerk vanaf mei 2020 onderdeel te kunnen laten zijn van het Grootste Museum van Nederland. Daar is flink wat voorbereiding voor nodig. Onder andere wordt momenteel een audiotour voor bezoekers gemaakt. Het is een hele uitdaging om de vele wetenswaardigheden over de Sint Jan terug te brengen tot een gesproken tekst van ongeveer een half uur.

Rijke historie

Sinds het begin van de 13e eeuw is Johannes de Doper onafgebroken verbonden met de geschiedenis van Waalwijk en de Langstraat. De voorganger van de Sint Jan was een Waterstaatskerk en eveneens een Sint-Johannes de Doperkerk, en stond op nagenoeg dezelfde plaats. Daarom moest die eerst worden afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kerk. In die tussenperiode is gebruik gemaakt van een houten noodkerk. Daarna werd de huidige neo-byzantijnse Sint-Jan gebouwd en officieel ingewijd in 1925.

Zomaar een greep uit de rijke geschiedenis van de Sint Jan. Heel veel van deze wetenswaardigheden zullen worden opgenomen in de audiotour voor bezoekers, die momenteel gemaakt wordt voor de Sint Jan. Die is nodig omdat de Sint Jan vanaf mei 2020 onderdeel zal zijn van het Grootste Museum van Nederland.

Het maken van de audiotour

Op 10 bijzondere plaatsen in de Sint-Jan wordt in de audiotour letterlijk stilgestaan. Een audiotour door de Sint-Jan, het komt voort uit de nieuwe functie die de kerk er bij heeft gekregen: die van museum. Het Catharijneconvent in Utrecht nam het initiatief voor het Grootste Museum van Nederland om zo het grootste culturele erfgoed dat ons land heeft – godshuizen – te versterken. Veertien kerken en twee synagogen zijn inmiddels uitverkozen om iedereen kennis te laten maken met de culturele schatten die ze herbergen. De Sint Jan de Doper is de volgende in dat selecte gezelschap. Voor het maken van de audiotour is gebruik gemaakt van de informatie die Jan van Oudheusden en Theo Scholtes. “De kunst is om de hele tour binnen een halfuur te vertellen. Dat is lastig, zeker voor deze kerk, want die heeft een enorme rijkdom aan historie.”

Alle plaatsen en items in de Sint Jan die aan de orde komen in de audiotour worden voorzien van een zogeheten “beacon” via WiFi en GPS, die automatisch het bijbehorende tekstfragment start zodra er een audiokastje in de buurt komt. Als de teksten voor de audiotour eenmaal zijn goedgekeurd, spreekt een professionele stemacteur die in.

Op weg naar mei 2020

De aansluiting van de Sint Jan bij het Grootste Museum van Nederland moet half mei 2020 een feit zijn: op zaterdag 16 en zondag 17 mei 2020 is het Open Monumentendag, en dan willen de Vrienden van Sint Jan er helemaal klaar voor zijn. De audiotour zal in het Nederlands en Engels te beluisteren zijn, in de toekomst misschien ook in het Pools.

Om op meer dagen open te kunnen zijn zodra de Sint Jan onderdeel is van het Grootste Museum, wacht er nog een behoorlijke uitdaging: er zijn meer vrijwilligers nodig. Heeft u interesse om mee te doen in het gezellige team van gastvrouwen en gastheren, kijk dan op de site www.vriendensintjanwaalwijk.nl, of stuur een mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen