Groots ontvangst Kika-Roeiers in Waalwijk

Zondag is er in de jachthaven van Waalwijk een bemanningswissel geweest van de roeiers die een estafettetocht maken van 1400 kilometer door heel Nederland om daarmee geld op te halen voor Stichting Kikarow. Het bijzondere van deze tocht is dat de boot mede bemand werd door ex-kankerpatiënten (KiKa-roeiers). Onder het motto kinderkanker de wereld uitroeien. Er werd geroeid in “The Vin”, een zee roeiboot, yole de mer 35 met 1 stuurman/vrouw en 4 roeiers.

Nadat er door de organisatie van Kikarow contact werd opgenomen met de havenmeester van dienst, Bub Engelen, om een bemanningswisseling te houden in de verenigingshaven van watersportvereniging Waalwijk, zijn alle bellen gaan rinkelen. Een water puts werd ter hand genomen om er een collectebus van te maken. Versiering werd aangebracht en alle leden werden uitgenodigd om de roeiers te komen aan moedigen en om te komen doneren. In totaal is er € 132,50 opgehaald. De organisatie van Kikarow was onder de indruk van het welkom dat zij ten deel vielen. In het clubgebouw werden zij getrakteerd op koffie met een warm worstenbroodje.

Om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen vaarde op het hele traject reddingsboot de Tjerck Hiddes van het reddingsmuseum / KNRM mee.

Maarten van de Laarschot

Eén van de oud-patiënten die zondag in de roeiboor stapte was Maarten van de Laarschot uit Sprang Capelle. Tot een half jaar geleden had hij nooit in een roeiboot gezeten. Toch nam hij deel aan deze bijzonder roeitocht. Op 6 jarige leeftijd werd bij Maarten een Ewing Sarcoom (botkanker) ontdekt. Na een flinke periode van ongeveer 1,5 jaar, in het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam herstelde hij. De jaren daarna bezocht Maarten frequent de late effecten poli om op deze manier bij te dragen aan het onderzoek naar de late effecten van kanker.

In 2017 werd bij Maartens zoontje Thomas (toen 4 jaar) een neuroblastoom (hele zeldzame kinderkanker) ontdekt. Thomas werd behandeld in het Prinses Maxima Centrum. Maartens voornaamste motivatie om mee te doen is dat hij weet dat ook Thomas in de toekomst veel te maken gaat krijgen met de late effecten van kinderkanker.

Doel: 500.000 euro bij elkaar roeien

Nog altijd is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker kan sneller omhoog door zorg research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat wordt gerealiseerd in het Prinses Máxima Centrum. De opbouw van dit kinderoncologisch centrum in Utrecht is een heuse transitie, uniek in de wereld. In deze organisatie wordt kanker bij kinderen wezenlijk anders aangepakt. In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht loopt het grote LATER research project. In Nederland wordt op het moment onderzoek gedaan bij 5.000 overlevenden van kinderkanker, “De LATER Studie”. Deze studie richt zich op de late effecten van de behandelingen op kinderkanker, aandachtspunten zijn bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, extreme vermoeidheid en vervroegde veroudering. Hier is de € 500.000,= voor nodig en dat is het doel van deze tocht.

Doneren kan uiteraard ook! Zie www.kikarow.nl Rekeningnummer NL69INGB0004396855

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden