Sint-Jan Waalwijk nu ook op woensdag open

Foto: Balkenende Media

Vanaf dit jaar zet de Sint Jan niet alleen iedere zaterdagmiddag haar deuren wijd open. Ook op de woensdagmiddagen, dit jaar van begin augustus tot 18 september, verwelkomen de Vrienden van Sint Jan de Doper graag alle inwoners en bezoekers van Waalwijk tussen 13.30 en 16.30 uur in het huis van alle Waalwijkers.

Om er te bidden, een kaarsje op te steken of om er even te genieten van de serene rust en schoonheid van het interieur. Daarnaast kunnen verenigingen, scholen en andere gezelschappen vanaf minstens 10 personen het hele jaar door op werkdagen een rondleiding boeken via het parochiecentrum (0416-33 35 31).

In de laatste 30 jaar is de positie van het katholieke geloof in onze regio drastisch veranderd. Over de essentie van de christelijke boodschap weten steeds meer Nederlanders steeds minder. Geen wonder! Vandaag de dag wordt een groot deel van onze jeugd niet langer christelijk gevormd. Niet thuis, niet op school, niet via de media en ook nauwelijks nog door de kerk zelf. Het aantal vormelingen in het vroeger katholieke Noord-Brabant liep in dertig jaar tijd met 85% terug. Ook het aantal huwelijken is in Noord-Brabant dertig jaar tijd met 95 % en het aantal dopelingen met 80% teruggehold. Terwijl de geloofsbeleving onder de moslims, in Nederland met name de jongeren, boven verwachting stijgt, lijkt een groot deel van de 3,8 miljoen Nederlanders die als katholiek geregistreerd zijn niet langer te willen varen op het morele kompas van hun voorouders. Veel van de nog wel trouwe katholieke gelovigen voelen zich vandaag de dag als een uitstervende soort in een uithoek van de maatschappij weggezet en lijken met stomheid geslagen.

De vrienden van Sint Jan de Doper stellen zich ten doel om door het openstellen en promoten van de Sint-Jan als het huis van alle Waalwijkers te bevorderen dat het cultuurhistorische christelijke erfgoed van onze voorvaderen in onze regio niet verloren gaat. Tijdens de openstelling zijn in het winkeltje van Sint Jan allerlei documentatie over dit erfgoed verkrijgbaar. Ondertussen is een team van bijna 40 surveillanten en rondleiders opgeleid die u graag meer vertellen over de cultuurhistorische en religieuze geschiedenis en betekenis van dit monumentale kerkgebouw, waarin veel unieke details tot ieders verbeelding zullen spreken zoals het mystieke Grieks-romeinse hoogaltaar met daarboven het tabernakel met daarin het Allerheiligste, omhuld door het koperen tentvormige ciborium, dat herinnert aan de oudtestamentische Ark van het Verbond; het door Charles Eyck in terracotta indrukwekkend uitgebeelde lijdensverhaal; de biechtstoelen met de expressief gebeeldhouwde Franciscus en zeven door hem geïnspireerde heiligen; de strenge oudtestamentische profeten, die vanuit hoog in de koepel manen tot bezinning; de antieke doopvont waarin zoveel van onze Waalwijkse voorouders zijn gedoopt; de beelden en afbeeldingen van Maria en Johannes de Doper die ons zowel voor als achter in de kerk oproepen om Jezus Christus te volgen; en nog heel veel meer moois! Maar op de allereerste plaats is er binnen de bijna buitenaardse lichtval die aan het geheel van gewelven en koepels een tijdloze en mystieke schoonheid geeft.

Mocht u de stichting als vrijwilliger of donateur willen steunen; kijk dan voor verdere informatie op www.vriendensintjanwaalwijk.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen