Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van Waalwijk naar Drunen

Foto: Wim Hollemans

Geertruidenberg – Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal.

Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 14 juni liep hij de tiende etappe, van Waalwijk naar Drunen.

Foto: Wim Hollemans

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Swinkels ‘verkent’ de route alvast: “Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week waren dat wethouder Ronald Bakker van Waawijk, en de burgemeester van deze gemeente, Nol Kleijngeld. Die overigens meeliep omdat hij ook historicus is, en heel veel weet over zijn gemeente.”

Met liefde

Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. “Ook deze keer was dat zeer de moeite waard. Nol vertelde over de schoenenindustrie, over de arbeiderswoningen en over dammen en mijnen en waar die termen vandaan komen. En Ronald wist van alles te vertellen over het fietspad, dat vroeger het Halve Zolen-lijntje was voor de schoenindustrie. En over de GOL, de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat waar hij bij betrokken is. Dat gaat dan meer over de toekomst dan over het verleden, maar ook dat hoort bij de Zuiderwaterlinie.”

Passie

Swinkels: “Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ook deze week heb ik weer veel gehoord, gezien en geleerd, doordat ik meewandelaars had die hun kennis graag met me wilden delen.”

De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op donderdag 28 juni van Heesbeen naar Hedikhuizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen