Burgemeester stelt doelen: “geen plaats voor slechteriken in Waalwijk”

Foto: Erwin Bell

Vanavond 29 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Burgemeester Nol Kleijngeld gaf dinsdagavond, tijdens de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling, een speech met daarin een aantal uitdagingen en doelen voor deze nieuwe raad.

Kort samengevat: huisvesting voor arbeidsmigranten, weg met drugscriminelen en de samenleving staat nog te ver van de gemeente af.

De burgemeester liet in zijn toespraak als voorzitter van de raad weten dat “De tijd van naïviteit is voorbij. Raadsleden moeten elkaar scherp houden als het gaat om de integriteit van ons bestuur”. Hiermee doelt Kleijngeld op de trend dat drugscriminelen, met name in Brabant, filtreren in de bovenwereld en graag plaatsnemen in de gemeenteraad om zo de politiek te kunnen beïnvloeden. Hij zegt verder over deze ontwikkeling ” Voor de goeien is het ja, maar voor de slechteriken geldt in Waalwijk echt: nee!”

Ook liet de voorzitter weten dat Waalwijk, mede dankzij het besluit van het concern Ahold om met bol.com hier te blijven, de afgelopen jaren haar positie in met name de logistieke sector extra heeft verstevigd. En dat hiermee de huisvesting van arbeidsmigranten voor de nieuwe gemeenteraad “nadrukkelijk op de politieke agenda is gekomen en zal de huisvestingsopgave voor deze doelgroep in de komende bestuursperiode ook volop in de belangstelling blijven”

Kleijngeld haalde aan dat de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weliswaar iets hoger lag dan 4 jaar geleden maar dat “een kleine 47% nog steeds geen getal is om over naar huis te schrijven”. Dit laat volgens hem zien dat de kloof tussen de gemeente en haar inwoners nog te groot is. “Er ligt een uitdaging voor ons allen om als bestuur van de gemeente aangehaakt te blijven bij een samenleving” zo sprak hij.

En dan de zorgsector. Ruim 25 miljoen euro is het jaarlijkse bedrag dat de gemeente Waalwijk kwijt is aan zorgbudgetten. De afgelopen jaren heeft de gemeente er vanuit Den Haag steeds meer taken en daarmee verantwoordelijkheden bijgekregen. Nol Kleijngeld zegt hierover “Als er één onderwerp is dat dicht bij de mensen staat, is het dit wel. En ik denk niet dat er iemand is die het raar vindt dat het onderwerp de afgelopen jaren vrijwel permanent op de agenda heeft gestaan”

De gehele speech van Nol Kleijngeld is HIER terug te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen