75 jaar oude dagboek van Willem Willing terug naar Westerbork…..

Op donderdag 22 maart vond in het Futurahuis in Waalwijk de overdracht plaats van het 75-jarige oude dagboek van Willem Willing. Dhr. Guido Abuys, conservator van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft het in ontvangst genomen samen met het originele potlood (pen) waarmee het is geschreven.

Dochter Willy Willing, wonende in het Futurahuis, is nu 92 jaar oud en gezamenlijk is besloten dat het dagboek een plaats verdiend in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het dagboek met als titel: “Afdrukken van Indrukken”, is in 1943 geschreven vanuit strafbarak 67 in Westerbork. Willem Willing beschrijft de periode vanaf zijn arrestatie op 21 augustus 1943 tot 19 september 1943. Eerst zijn verblijf in de Hollandse Schouwburg daarna het leven in de strafbarak. De wekelijks terugkerende angst voor de trein naar Auschwitz, maar ook de dagelijkse gebeurtenissen. In onzekerheid en angst wanneer hij en zijn vrouw en zusters op transport naar Auschwitz gestuurd zouden worden, besluit hij om het dagboek naar zijn oudste dochter in Soest te sturen. Daar zou het dagboek veilig bewaard worden onder de dakpannen van het huis. Als het gezin in 1955 emigreert naar Canada nemen zij het dagboek mee.

De jongste dochter, Willy is actief in het verzet gegaan in Amsterdam. Zij heeft tot 2001 niet geweten van het bestaan van dit dagboek. In 2001 ontving zij een envelop met de gekopieerde bladzijden via een neef die toen in Zuid-Amerika woonde.
Direct heeft Willy Willing stappen ondernomen om dit dagboek uit te geven (1e druk 2005). Na het overlijden van haar zus (2015) is het originele dagboek naar Nederland teruggekomen.

Meer informatie over het dagboek kunt u vinden op onderstaande website: www.willemwilling.com

KLIK HIER om het dagboek te bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen