Dennis van Dun als eerste slager van Nederland benoemd tot meesterslager

“Dit is de hoogste waardering binnen mijn vakgebied”, aldus de trotse Dennis.
“Dit is de hoogste waardering binnen mijn vakgebied”, aldus de trotse Dennis.
Foto: Pulles & Pulles

Gisterenavond, donderdag 15 maart, is Dennis van Dun van Slagerij-Traiteur Van Roessel in Waalwijk als eerste slager van Nederland benoemd tot ‘branche erkende meesterslager’.

Dennis van Dun (44) mocht zich al enkele jaren meesterslager en tevens meester-worstmaker noemen. In 2017 introduceerde de Stichting Meestertitels Slagersbranche – met support van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) – echter de officiële titel ‘branche erkende meesterslager’. Van Dun besloot zich kandidaat te stellen. “De meesterproef daagde me uit om het állerbeste van mezelf te laten zien. Bovendien draagt de meestertitel bij aan een betere waardering en erkenning van het slagersambacht en daaraan hecht ik veel waarde”, zo motiveert hij zijn inspanningen. “Ik zie het als mijn plicht om het slagersvak in ere te houden en de consument te blijven tonen hoe wij met eerlijke ingrediënten de allerlekkerste producten bereiden. Het behalen van de meestertitel is de hoogste waardering binnen mijn vakgebied.”

Dennis van Dun legde een meesterproef af met drie complexe onderdelen. Hij moest onder meer elf producten bereiden, onder streng toeziend oog van meerdere onafhankelijke beoordelaars.
(foto: Pulles & Pulles)

Uitgebreide meesterproef

Aan de prestigieuze titel ‘branche erkende meesterslager’ ligt een intensief programma en een onafhankelijke en kritische beoordeling door de beste ambachtsmensen uit het slagersvak ten grondslag. De kandidaten werden verspreid over een klein jaar gedurende drie onderdelen uitvoerig getoetst op hun allround vaktechniek, theoretische kennis en ondernemerschap. Bij de laatste opdracht moesten ze bovendien elf producten uit verschillende categorieën maken, die met het predikaat ‘excellent’ beoordeeld moesten worden. Daarbij moesten de kandidaten 22 verschillende technieken laten zien. Op de speciale site www.meesterslagervanroessel.nl licht Dennis de meesterproef toe en geven filmbeelden en foto’s een uniek kijkje achter de schermen.

Naast Dennis van Dun werd ook Wouter van de Veen uit Ederveen (Gld.) tot branche erkende meesterslager gekroond. Twee andere kandidaten wisten de meesterproef niet met voldoende succes te doorlopen. De Stichting Meestertitels Slagersbranche is er helder over: “De titel is er alleen voor de állerbesten in de slagersbranche. Het toont aan dat Dennis van Dun het slagersvak excellent beheerst.”

Zesde generatie in jubilerend familiebedrijf

De titel branche erkende meesterslager komt op een heel bijzonder moment; Slagerij-Traiteur Van Roessel bestaat dit jaar 140 jaar. Van Roessel sleepte de afgelopen jaren al veel titels en eervolle prijzen in de wacht. Zo was de slagerij Algemeen Nationaal Kampioen 2015-2017 en in januari jongstleden werd Van Roessel uitgeroepen tot Kampioen van Brabant bij het Worstmakersgilde. Dennis van Dun is de zesde generatie in het familiebedrijf, dat in 1878 werd opgericht. Ook de vijfde generatie, zijn ouders Jan en Anneke van Dun-van Roessel, is nog steeds actief. In dit jubileumjaar is het 40 jaar geleden dat zij het stokje overnamen van Anneke’s vader.

Dennis van Dun mag op zijn bedrijfskleding het officiële meestertitel-logo voeren.
(foto: Pulles & Pulles)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen