BDO onderzoekt jaarlijks de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten. Zij kijkt hierbij o.a. naar de solvabiliteit, netto schuldquote, de grondexploitatie, structurele exploitatieruimte en de belastingcapaciteit.
In het huidige onderzoek over het voorgaande jaar, sloot 1/3 van de Nederlandse gemeenten 2020 af met een nadelig resultaat. Het totale resultaat van alle gemeenten was 4,6 miljard positief. Waalwijk sloot 2020 af met een netto resultaat van 2,4 miljoen euro positief. Wethouder John van den Hoven over dit resultaat: “De afgelopen jaren waren roerig. We kregen te maken met veel financiële uitdagingen. Om onze belangrijke, maatschappelijke rol te vervullen is financiële bewegingsruimte een minimale voorwaarde. Het resultaat van BDO is mooi en daar zijn we natuurlijk blij mee en trots op. Maar dit betekent niet dat er geen uitdagingen meer liggen. Het is belangrijk ook de komende jaren een vinger aan de financiële pols te houden. Alleen zo kunnen we vasthouden aan deze gezonde positie.”
BDO voert hun jaarlijkse onderzoek uit op basis van de openbare financiële kengetallen. Hierover moeten Nederlandse gemeenten sinds enige jaren rapporteren aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ten opzichte van 2019 steeg de waardering van BDO voor Waalwijk van een 8 naar een 9. Waalwijk steeg hiermee van plek 92 naar 30 in de categorie ‘gemeente tussen de 25.000 en 50.000 inwoners’. De stijging komt met name doordat de schuldpositie van de gemeente is verbeterd.
Bij de begroting 2020 werd nog een klein nadeel over dat jaar verwacht van 660.000 euro. Met name incidentele meevallers in de exploitatie zoals coronasteun en de grondverkopen, zorgden voor een uiteindelijk positief resultaat. Veel gemeenten scoren in 2020 beter dan in 2019. Dit komt met name door de eenmalige bijdrage van het Rijk voor de jeugdzorg, coronasteun en uitgestelde investeringen door de coronacrisis. De onderzoekers van BDO zeggen hierover: “De incidentele voordelen maskeren de structurele problemen”. Ook staan gemeenten voor nieuwe uitdagingen. Voorbeelden hiervan zijn de energietransitie, de woningbouwopgave en mogelijke gevolgen van de coronapandemie.