Groene boomspiegels voor Waspik en Sprang-Capelle

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – Na een geslaagde test gaat de gemeente alle kale boomspiegels in Waspik en Sprang-Capelle omtoveren tot groene tuintjes. Deze stukjes grond rondom bomen op de stoep waren tot nu toe altijd kaal, maar nu laat de gemeente de natuur zijn gang gaan en worden ze alleen onderhouden als dat nodig is. Dit helpt niet alleen de bomen gezond te houden, maar ook om de biodiversiteit te vergroten en problemen zoals de eikenprocessierups te verminderen.

Waarom groene boomspiegels?

Tot nu toe waren de boomspiegels bedekt met kaal zand. Wilde planten die daar groeiden werden verwijderd, samen met het zand. Hierdoor kwamen de wortels van de bomen bloot te liggen en raakten ze beschadigd. Ook verdwenen er voedingsstoffen uit de grond, waardoor bodemdiertjes verdwenen.

Nu laat de gemeente de natuur zijn gang gaan. Bomen die takjes laag bij de grond ontwikkelen, mogen die laten groeien tot een soort haagje. Bij andere bomen laat de gemeente wilde planten groeien, wat insecten aantrekt en zo ook vogels. Er wordt alleen gemaaid als planten hoger worden dan 30 cm.

Waarom geen nieuwe bloemen en planten?

De gemeente plant bewust zelf geen bloemen of andere planten in de boomspiegels, omdat die vaak niet overleven. De boom zelf heeft al veel water en voedingsstoffen nodig. Wilde planten die er van nature groeien, kunnen dat beter aan dan nieuw geplante plantjes.

Wat doet de gemeente nog meer?

Dit initiatief is onderdeel van een breder plan om de natuur meer ruimte te geven in onze omgeving. De gemeente laat bladeren vaker liggen in plantsoenen, snoeien struiken minder als ze in bloei staan, en gaan delen van grasvelden in woonwijken omtoveren tot kruidenweides.

De proef met de groene boomspiegels wordt de komende maanden verder uitgerold in Waspik en Sprang-Capelle. Daarna zal de gemeente ook in Waalwijk zorgen voor groene boomspiegels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen