Elf Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Waalwijk

WAALWIJK – Op vrijdag 26 april werden elf inwoners van de gemeente Waalwijk Koninklijk onderscheiden tijdens de Lintjesregen vanwege hun langdurige en bijzondere inzet voor de samenleving. Burgemeester Sacha Ausems reikte de onderscheidingen persoonlijk uit in theater De Leest. Op verzoek van de gemeente Heusden kreeg ook een inwoner van Drunen, wiens verdiensten in Sprang-Capelle liggen, een onderscheiding.

De decorandi werden naar de foyer van theater De Leest gelokt onder valse voorwendselen. Daar wachtten hun dierbaren al in de grote zaal. Burgemeester Ausems sprak tijdens het programma in de zaal over de uitzonderlijke verdiensten van de twaalf decorandi. Vervolgens werden de onderscheidingen door de burgemeester opgespeld aan de decorandi.

Dit jaar werden elf inwoners van onze gemeente benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast werd één inwoner van de gemeente Heusden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

T.P.M. (Theo) van den Burg (73) wonende in Waspik – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 1980 – 1990 Oprichter, voorzitter, dirigent en muzikaal begeleider van het Jongerenkoor The Future. Daarnaast schreef hij teksten en organiseerde hij diverse optredens.
  • 1991 – 2021 Medeoprichter en voorzitter (1991-2006) van en vrijwilliger bij de close harmony vereniging The Fortnight Hangovers. Daarnaast fungeerde hij als aanspreekpunt, droeg hij zorg voor contacten en contracten met muzikale leiders, was hij medeorganisator van optredens en concerten en verzorgde hij de pr.
  • 2015 – heden Bestuurslid (2015-2017) en secretaris (sinds 2017) van het Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder te Waspik. Daarnaast stelt hij diverse verenigingsdocumenten op, redigeert hij teksten en is hij oprichter van het JeugdAdviesOrgaan van Den Bolder.
  • 2016 – heden Medeoprichter van en vrijwilliger bij de Ierse folkgroep Gràmhara. Betrokkene legt de bladmuziek vast, hij fungeert als contactpersoon en verzorgt de afspraken rond de optredens.
  • 2017 – heden Bestuurslid (2017-2019), waarnemend voorzitter (2019-2022) en voorzitter (sinds 2022) van Heemkunde Kring Op ’t Goede Spoor te Waspik. Daarnaast organiseert hij lezingen en werft hij leden. Betrokkene wordt omschreven als aanjager van de modernisering van de vereniging.

A.J.L.M. (Ton) van Baest (66) wonende in Waspik – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 2001 – 2011 oprichter, dirigent en muzikaal begeleider van het jongerenkoor van Goirle. (thans Vocal Sound Goirle)
  • 2004 – heden dirigent en muzikaal begeleider van het vrouwenpopkoor Ladies First te Goirle. Decorandus draagt zorg voor de voorbereiding van de muzieknummers, het afnemen van de stemtesten en het (mede)organiseren van de optredens.
  • 2011 – heden vrijwilliger bij en dirigent (sinds 2018) van de Vereniging Groot Dwergonisch Mannenkoor te Drunen. Daarnaast is hij lid van de muziekcommissie. Hij was medeorganisator van de jaarlijkse meezingfeesten.
  • 2012 – heden dirigent van het Gemengd Zangkoor Arabesk te Waspik. Decorandus is lid van de muziekcommissie en adviserend lid van de Activiteitencommissie.
  • 2013 – 2019 dirigent van Musicalvereniging Next Waalwijk. Decorandus zocht de muziek uit en bewerkte deze, hij bereidde de repetities voor, begeleidde de muzikanten en had overleg met het bestuur.
  • 2019 – heden dirigent, pianist en muzikaal leider van de Zanggroep Catalpa te Dongen.
  • 2019 – heden aspirant bestuurslid, bestuurslid (2020) en secretaris (sinds 2020) van de Heemkundekring Op ’t Goede Spoor te Waspik. Daarnaast is decorandus lid van de werkgroep archivering, gastschrijver en medeorganisator van Open Monumentendag.

A.D.M. (André) Halters (73) wonende in Waspik – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 2004 – heden Vrijwilliger bij het Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder. Betrokkene is lid van de werkgroep Avondvierdaagse Waspik en medeorganisator van het evenement. Hij regelt de vergunningen, verzorgt de inschrijvingen, maakt de routes, stuurt de vrijwilligers aan, is actief in de fondsenwerving en helpt bij de op- en afbouw. Daarnaast is hij actief als barmedewerker en BHV’er en was hij in de periode 2020-2022 beheerder. Sinds 2019 is hij vrijwilliger bij het initiatief ‘Wandelen in de wijk’
  • 2014 – heden vrijwilliger bij de Biljartvereniging Den Bolder. Decorandus is wedstrijdcoördinator en medeorganisator van wedstrijden en toernooien. Ten slotte organiseert hij de jaarlijkse excursie en de feestavond.

J.L.A.N.P. (Sjaak) van Noije (73) wonende in Waspik – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten Den Bolder:

  • 1970 – heden Actief voor Sociaal Cultureel Centrum De Bolder in Waspik als Allround Klusjesman. Decorandus is lid van diverse werkgroepen zoals: de jongerensoos, dansavonden voor volwassenen en de wandelgroep.
  • 1972 – 2016 Lid van de evenementencommissie en verantwoordelijk voor de techniek tijdens de jaarlijkse evenementenmarkt, voorjaarsmarkt en braderieën.
  • 1992 – heden Beheerder en leidt nieuwe vrijwilligers op en stuurt de horecagroep aan. Draait bardiensten mee en verzorgt de catering als ruimtes in Den Bolder gebruikt worden.

Overige activiteiten:

  • 1994 – 2022 vrijwilliger bij de Koninklijke Harmonie Volksvlijt en Volksvermaak te Waspik. Hij zette de zaal klaar voor de repetities en was verantwoordelijk voor de techniek, m.n. tijdens de concerten. Hij ondersteunde bij de boekenbeurzen die georganiseerd werden om fondsen te werven.
  • 1995 – heden Als vrijwilliger actief bij de Volleybalclub Atak’55 te Waspik. Betrokkene fungeert als uitscheidsrechter en leidt volleybalwedstrijden op divisieniveau. Daarnaast ondersteunt hij bij het jaarlijkse beachvolleyevenement en levert hij een bijdrage aan het onderhoud van de beachvolleylocatie.
  • 2017 – heden Als vrijwilliger actief bij Samen Top te Dongen, die dagbesteding voor mensen met een beperking biedt binnen lokale bedrijven en verenigingen. Decorandus fungeert als chauffeur en begeleidt de overige chauffeurs. Ook neemt hij rijtesten af en voert hij allerlei klusjes uit. Momenteel werkt hij aan de verduurzaming van het gebouw

A. (Sjaan) Van Zelst-Vos (72) wonende in Waalwijk – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten Stichting Het Buitenhof:

  • 2006 – heden Decoranda organiseert en begeleidt het knutselen met bewoners van een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • 2017 – heden Begeleidt mensen met een verstandelijke beperking 5 maal per jaar bij de vakanties. Naast de zorgtaken draagt zij zorg voor medicatietoezicht en zakgeldbeheer.

Overige verdiensten:

  • 1967 – 2022 Ondersteuner van een vrouw. Decoranda is bij het gezin als 15-jarig meisje als oppas begonnen. Toen in 1970 de kraamverzorgster uitviel heeft zij ook deze werkzaamheden op zich genomen. Naarmate de vrouw ouder werd en hulpbehoevend, nam de zorg toe. De vrouw werd gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. Betrokkene ondersteunde bij medische afspraken, verzorgde de schoonmaak en verrichtte bezoekwerk. De vrouw werd in 2020 opgenomen in een verzorgingstehuis.
  • 1996 – heden Vrijwilligster bij de Hervormde gemeente Besoyen. Ze is lid van het wijkteam en aanspreekpunt van de verzorgingstehuizen. Daarnaast vervoert zij per auto gemeenteleden naar de weeksluiting in een verzorgingstehuis. Alsmede verzorgt zij het lief-en-leedgebeuren en ondersteunt zij vijfmaal per jaar bij het avondmaal in het verzorgingstehuis.
  • 2013 – heden Vrijwilligster bij de Vereniging Koninginnedag Besoyen. Decoranda verzorgt de collecte om presentjes in te kunnen kopen voor ouderen in de wijk Besoyen, pakt de presentjes in en documenteert deze. De presentjes worden samen met de burgemeester aan huis rondgebracht. Daarnaast bemant betrokkene de informatiestand op de Oranjemarkt en begeleidt zij mede de fietsoptocht.

J.C. (Johan) van Dijke (77) wonende in Sprang-Capelle – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 1982 – 2017 vrijwilliger bij de Nederlands Hervormde Gemeente te Sprang-Capelle. Betrokkene fungeerde als diaken, kerkvoogd en leider van de zondagsschool. Ook hield hij zich bezig met de activiteiten voor senioren en mensen met een beperking.
  • 2018 – heden voorzitter van de Stichting Schuilplaats, die zich richt op het diaconaal maatschappelijk werk in de regio Noord-Brabant. Betrokkene zet zich in voor het uitbouwen van de gelijknamige hulpverleningslocatie en legt het contact met kerken om een breder draagvlak te creëren. Hij zet zich in voor het verhogen van de kwaliteit van dienst- en hulpverlening en zorgt voor de scholing en vorming.
  • 2019 – heden bestuurslid van de Stichting Het Kompas, een missionaire organisatie in Midden-Brabant. De activiteiten overlappen deels met de Stichting Schuilplaats. Betrokkene brengt mensen die pastorale ondersteuning nodig hebben, in contact met Het Kompas. Hij promoot de stichting met het geven lezingen en presentaties.
  • 2022 – heden bestuurslid van de PCOB, afd. Sprang-Capelle. Decornadus coördineert de hulp bij het invullen van de belastingaangifte, het intreden in verzorgingshuizen en het aanvragen van hulpmiddelen.

A.J. (Ad) Floren (69) wonende in Waalwijk – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten Buurthuis Zanddonk:

  • 1989 – 2023 Barmedewerker bij Buurthuis Zanddonk
    2002 – 2023 Wedstrijdleider bij de Zanddonk Biljart Vereniging. Hij zette de wedstrijden om de Jan Janssen Bokaal op en organiseerde deze. Ook heeft hij de website gebouwd van de vereniging en onderhield hij deze met alle wedstrijdgegevens.
    2015 – 2023 Redactie van de nieuwsbrief van KBO, afdeling Waalwijk

I.E.W.M. (Ingrid) van Happen-Chavanu (62) wonende in Waalwijk – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 2008 – heden Als Gastvrouw bij Hospice Francinus de Wind in Waalwijk. Zij biedt zorg aan de gasten en aan hun naasten. Verder zet zij zich in voor het organiseren van feesten en is ze de drijvende kracht en initiatiefnemer van de maandelijkse lunch voor de gasten en hun naasten.
  • 2010 – 2023 Mantelzorger voor haar moeder. Ze haalde boodschappen, bereidde eten, waste, streek, stofzuigde, haalde medicatie, verzorgde haar, onderhield contacten met instellingen, was een luisterend oor, vervoerde haar naar afspraken en bracht haar naar buiten om een luchtje te scheppen.
  • 2010 – heden mantelzorger voor haar echtgenoot, een hartpatiënt met zware artrose en die lange periodes zichzelf niet goed kan verzorgen.
  • 2020 – 2023 mantelzorgster voor een vriendin met dementie.

E.A. (Bert) Treffers (63) wonende in Waalwijk – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 1980 – heden Decorandus is actief als vrijwilliger bij buurthuis Bloemenoord te Waalwijk, onderdeel van ContourdeTwern. In het buurthuis zijn verschillende maatschappelijke organisaties gevestigd die vanuit het buurthuis activiteiten organiseren voor de inwoners van Waalwijk en de nabije omgeving. Betrokkene verricht op alle dagdelen in de week werkzaamheden in het buurthuis. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van de voorraden en hierbij samengaande administratie. Hij opent en sluit dagelijks het buurthuis en fungeert als gastheer. Ook is hij het aanspreekpunt voor activiteiten, beantwoordt hij de telefoon, draait hij bardiensten, regelt hij de reserveringen van de duofiets en organiseert hij de muziekmiddagen en de jaarlijkse Buitenmarkt.

H.S. (Fia) Hoefnagel-de Rooij (62) wonende in Sprang-Capelle – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 1989 – heden Vrijwilligster bij de christelijke basisschool De Rank te Sprang-Capelle. Decoranda ondersteunt bij allerlei activiteiten en uitjes. Zij fungeert als overblijf- en biebmoeder, verkeersbrigadier en EHBO-docent.
  • 1991 – heden Als vrijwilligster actief bij de EHBO-vereniging Sprang-Capelle. Ze is inzetbaar als hulpverlener tijdens de lokale evenementen en ondersteunt bij de reanimatiecursussen.
  • 1995 – heden Is vrijwilligster bij de Hervormde gemeente Sprang-Capelle en ondersteunt bij de vakantiebijbelclub en verricht schoonmaakwerkzaamheden.

M. (Mirjam) Klerks (40) wonende in Elshout – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten Scouting Jan de Rooij te Sprang-Capelle:

  • 2001 – 2020 groepsleider
  • 2003 – heden organisator van de groepsweekenden en -kampen
  • 2010 – 2022 redacteur van het maandelijkse verenigingsblad
  • 2016 – 2022 planner van de vrijwilligers
  • 2016 – 2023 bestuurslid
  • 2017 – heden initiator en organisator van het jaarlijkse inspiratie- en cursusweekend Testival
  • 2021 – heden gegevensbeheerder van de sponsors
  • 2022 organisator van het 75-jarig jubileum

Verdiensten Stichting Evenementen Sprang-Capelle:

  • 2003 – heden medeorganisator van de Sinterklaasintocht en Pietenshow. Decoranda bedenkt de verhaallijnen
  • 2022 – heden sponsorwerver

Overige activiteiten

  • 2003 – 2008 Vrijwilliger bij het jongerenmagazine De Witte Nie te Elshout. Decoranda fungeerde als ontwerper en vormgever, en het blad groeide uit tot het populairste tijdschrift van het dorp.
  • 2006 – 2010 bestuurslid van de Stichting Jeugdvakantievreugd te Elshout. Decoranda was verantwoordelijk voor de kinderen in de bovenbouw van de basisschool.
  • 2012 – 2019 vrijwilliger bij de Rolls-Royce Enthusiasts’ Club Nederland. Decoranda fungeerde als redacteur van het clubblad
  • 2021 – heden lid van de medezeggenschapsraad van de scholengemeenschap Scala. Decoranda zet zich m.n. in voor het social media protocol.

C.C. (Cor) Zwaans (81) wonende in Waspik – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verdiensten:

  • 1965 – 1995 Bestuurslid van de Waspikse Carnavalsvereniging De Schuimzuigers. Decorandus organiseerde en coördineerde vele activiteiten van de vereniging. Hij was in vele opzichten een bouwer: de praalwagens waren van een hoog kwalitatief niveau, mede door zijn technische kennis.
  • 1986 – 1991 Coach van een mannenelftal van Handbalvereniging Witte Ster. Het team speelde regionaal en provinciaal.
  • 1994 – 1999 Secretaris van Kleindiervereniging Nooit te Goed. Decorandus organiseerde diverse tentoonstellingen.
  • 1999 – 2020 Voorzitter van de commissie winterberging van de Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio Zuidwest. Zijn werkzaamheden bestonden o.a. uit: Tekeningen en indelingen/plaatsbepalingen maken voor de door leden ingebrachte planten. Het begeleiden en uitdelen van de jaarlijkse aankoop van potgrond. Het begeleiden van de jaarlijkse deelname aan Tuinidee in de Brabanthallen. Het mee voorbereiden van diverse activiteiten zoals veilingen, stek- en snoeidagen. Technisch onderhoud aan de overwinteringskas en vernieuwingen/verbeteringen aan deze kas. Technische onderhoudswerkzaamheden bij de kuipplantenshows Als voorzitter van de overwinteringscommissie besliste hij ook mee over aankopen van energie en warmteverzet d.m.v. ventilatoren.
  • 2000 – heden Voorzitter van Hobbyclub Samen Sterk. De leden werken anderhalve dag per week gezamenlijk, en hebben daarnaast de beschikking over de werkruimte om op andere dagen van de week individueel aan projecten te werken. Voorbeelden van projecten van de club:
    • het maken van een speeltoestel voor het Klauterwoud in Waspik, gemeente Waalwijk. Het Klauterwoud wordt maandelijks bezocht door honderden kinderen uit de gemeente en omgeving.
    • het maken van 100 bouwpakketten van vogelhuisjes voor instellingen in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg in de regio.
    • een groot insectenhotel voor een plaatselijke natuurorganisatie.
    • een grote levensboom waarin namen en foto’s van overledenen kunnen worden geplaatst voor een plaatselijke instelling in de ouderenzorg.
    • logoborden die gebruikt worden bij periodieke activiteiten voor een plaatselijke vereniging van Jeugdvakantiewerk.
    • huisjes waar zieke kinderen foto’s kunnen plaatsen van hun familieleden voor Villa Pardoes (Efteling). Decorandus wordt de drijvende kracht genoemd en spin in het web. Hij coördineert het werk en adviseert de leden over de technische aanpak van de projecten. Hij onderhoudt contacten met zo`n 7 bedrijven in de regio die gratis materiaal beschikbaar stellen, variërend van hout en plaatmateriaal tot lijm en schroeven en dergelijke.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen