Gemeente Waalwijk breidt test groene parkeerplaatsen uit

28 feb 2023, 21:21 Gemeente
72682 20221116 waalwijk jst8400 5568x3712
WAALWIJK - Vorig jaar kregen Mede, Geerde en Erve als eerste groene parkeerplaatsen. Een test die de gemeente Waalwijk nu uitbreidt naar acht andere straten.
Het gaat om Aletta Jacobsstraat in Waspik, Zidewinde in Sprang-Capelle en Burgemeester de Geusstraat, Industrieweg, Loondonk, St. Crispijnstraat, Bloemenoordplein, Maasland in Waalwijk. In elke straat komen twee groene parkeerplaatsen met verschillende systemen en verschillende soorten groen. Zo doet de gemeente nog meer ervaring op met verschillende varianten.

Waarom groene parkeerplaatsen?

Groene parkeerplaatsen zijn een goede oplossing om onze leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Het groen geeft meer verkoeling en het regenwater kan makkelijker in de grond wegzakken. Zo is er minder wateroverlast op straat bij extreme buien. Ook wordt het grondwaterpeil aangevuld wat de gevolgen van droogte vermindert. Een goede combinatie dus van groen, wateropvang én parkeren.

Wat wordt er getest?

Om goede ervaring op te doen test de gemeente op verschillende plaatsen verschillende systemen en groensoorten:
  • Gras, micro-klaver en sedum (vetplant)
  • Betonnen en kunststof tegels
  • Verschillende soorten manieren van ondergrondse wateropvang
Eind 2020 werden de eerste aangelegd op het parkeerterrein aan de Taxandriaweg. Daarna volgenden Mede, Geerde en Erve. Nu zijn de andere straten aan de beurt.
De gemeente houdt de verschillende systemen en groensoorten een jaar lang in de gaten. Vanuit deze ervaringen beslissen ze of ze op meer plaatsen in de gemeente Waalwijk groene parkeerplaatsen aanleggen.

Waar komen de groene parkeerplaatsen?

staat aangegeven waar de groene parkeerplaatsen komen.

Wanneer worden de groene parkeerplaatsen aangelegd?

Aannemer Van Wijlen legt voor de gemeente Waalwijk de groene parkeerplaatsen aan. Zij verwacht hier half maart 2023 mee te starten.

Hoe zien groene parkeerplaatsen er uit?

Groene parkeerplaatsen blijven parkeerplaatsen. Het zijn dus geen perfect groene gazonnetjes. De uitstraling is wisselend. In de zomer bij hitte en in de winter kan het er wat droog en dor uitzien. Dat herstelt zich vanzelf en het heeft verder geen invloed op de waterdoorlaatbaarheid.