Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling gevierd op ISK Waalwijk

21 nov 2022, 11:00 Gemeente
72771 20221117 waalwijk jvi0005 4500x3000
Pix4Profs / Jules van Iperen

WAALWIJK - Op donderdag 17 november vierde gemeente Waalwijk samen met de wereldschool ISK de dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling met een feestelijke programma. Wethouder Dilek Odabasi was erbij!

Leren is niet vanzelfsprekend

Een beter leven begint met goed onderwijs. Daarom wordt jaarlijks de dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling gevierd rond de Internationale dag van de rechten van het kind op 20 november. Wethouder Dilek Odabasi: “Het is helaas niet de normaalste zaak van de wereld dat ieder kind onderwijs krijgt en zich kan ontwikkelen. Goed om daar ieder jaar weer bij stil te staan. Zeker de kinderen van de ISK (Internationale Schakel Klas), vaak gevlucht voor oorlog of crisis, hebben pijnlijk ervaren dat niets vanzelfsprekend is. Het was bijzonder om juist met hen deze dag te vieren”.

Samen beweging en muziek maken met je lijf

De feestmiddag werd geopend met een act door leerlingen waarin werd geïllustreerd dat jonge mensen inderdaad niet als vanzelfsprekend naar school gaan. Vervolgens was er tijd voor een muzikaal intermezzo van de jonge Oekraïense vluchtelinge Anastasia Kolisnichenko, een workshop bodypercussie tot slot bracht iedereen in beweging.

Ongeveer 200 leerlingen namen deel aan de viering, vooral de workshop waarin beweging centraal stond was het favoriete onderdeel van het programma.

ISK Wereldschool

De ISK is een opleiding voor anderstalige leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die korter dan 2 jaar in Nederland wonen. In de ISK worden leerlingen opgevangen uit alle delen van de wereld die de Nederlandse taal nog niet of onvoldoende beheersen. De leerlingen leren in hun ISK traject zoveel Nederlands zodat ze kunnen doorstromen naar het Voortgezet Onderwijs, of het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Daarnaast worden de leerlingen voorbereid op een succesvolle deelname aan de Nederlandse samenleving en bekend gemaakt met aspecten van de Nederlandse cultuur. De voornaamste taak van de ISK is het doorschakelen van de anderstalige leerling naar het Nederlandstalige onderwijs, op het niveau dat aansluit bij zijn/ haar mogelijkheden.