Romy van Dongen uit Sprang-Capelle benoemd tot nieuwe stadsdichter

Romy van Dongen
Foto: Pix4Profs/Casper van Aggelen

WAALWIJK – De nieuwe stadsdichter van gemeente Waalwijk is bekend: de pen is doorgegeven aan Romy van Dongen (23) uit Sprang-Capelle. De jury verkoos haar gedicht tot het beste van de inzendingen.

De finale-avond ging van start met een workshop door rapper/presentator Thomas van Vliet. Met prikkelende opdrachten zette hij de drie kandidaten op scherp. Vervolgens droegen zij ieder hun ingezonden gedicht voor. Een lastige taak wachtte de jury, gezien de hoge kwaliteit van de drie dichters, die ieder een gedicht instuurden rond het thema ‘verbinding’. Onder voorzitterschap van wethouder Dilek Odabasi kwam de jury – waarin ook Tessa Persijn (Bibliotheek Waalwijk), Marian Mahieu (DichterBijWaalwijk), Rianne de Bie (oud-coördinator Taalhuis) en Sam-Sellou Barajan (Jongeren Ambassadeurs Waalwijk) zitting hadden – tot hun uiteindelijke keuze: Romy van Dongen (23) uit Sprang-Capelle is de komende twee jaar de stadsdichter van gemeente Waalwijk. Ze won de verkiezing met haar gedicht ‘De stem van de stad’.

Verbinding

Wethouder Odabasi lichtte het jurybesluit aan Romy en het publiek toe. “Wat we sterk vinden, is dat je verbinding maakt met het publiek, je neemt de luisteraar echt mee. Je hebt een heel toepasselijk gedicht geschreven, wat het vertrouwen geeft dat je in staat bent om in opdracht te schrijven. Het thema ‘verbinding’ komt niet letterlijk in woorden terug in je gedicht, maar je gedicht zit vol verbindingen. We vinden het belangrijk om poëzie dichter bij onze inwoners te brengen en we verwachten dat je dat heel goed kunt.”

‘Stem van Waalwijk’

De nieuwe stadsdichter heeft veel zin in haar nieuwe taak. “Ik vind het leuk om over mijn stad en dorp te schrijven. Veel gedichten gaan over kleine thema’s in mijn eigen omgeving. Eén van de onderwerpen die ik belangrijk vind, is duurzaamheid. Dat zal zeker terug gaan komen.” Dichten doet Romy al langere tijd; haar lerares Nederlands op de middelbare school stimuleerde haar om te dichten. Ze is actief lid van DichterbijWaalwijk en zag zelfs al twee van haar gedichten vereeuwigd in de Poëzieroute die door gemeente Waalwijk loopt; een derde gedicht van haar hand wordt binnenkort aan de route toegevoegd. “Eén gedicht is te vinden bij de rotonde in Sprang-Capelle, het andere op het Raadhuisplein in Sprang-Capelle”, vertelt de kersverse stadsdichter. Ook is ze lid van de Poetry Circle 013 in Tilburg, waar ze kennismaakt met tal van dichtvormen. “Daar heb ik ook ontdekt dat elke stad een eigen stem heeft”, aldus Romy. “Ik hoop die stem verder te gaan ontdekken voor Waalwijk.” Het winnende gedicht van Romy is te lezen op www.gowaalwijk.nl/stadsdichter.

Zesde stadsdichter

Romy van Dongen is de zesde stadsdichter van gemeente Waalwijk. Vincent van den Hoven uit Waspik vervulde de functie van 2005 tot 2007. Hij werd na enkele jaren ‘stilte’ in 2010 opgevolgd door Hans Branderhorst, die het stokje eind 2014 weer doorgaf aan Daphne van Breemen. Zij legde de pen in november 2016 neer, waarna Joep Trommelen tot voorjaar 2021 stadsdichter was. Bowy Schouten volgde hem op, maar beëindigde zijn werkzaamheden als stadsdichter omdat hij niet meer in gemeente Waalwijk woont. Daarop startte in april een zoektocht naar een opvolger. Drie mensen stelden zich kandidaat en stuurden een gedicht in. Romy van Dongen zal de taak van stadsdichter de komende twee jaar gaan vervullen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen