Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

WAALWIJK – De situatie voor Oekraïense vluchtelingen verandert steeds. Er zijn nog allerlei zaken onduidelijk. Met de informatie hieronder vertelt de gemeente Waalwijk wat er op dit moment wél duidelijk is. Deze informatie wordt steeds bijgehouden.

Zoek je de laatste informatie over opvang, hulp en procedures? Kijk op de site van Vluchtelingenwerk Nederland of Refugee Help. Dit is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

Schrijf je in bij de gemeente

Zorg dat je je bij aankomst in Waalwijk inschrijft bij het BRP (Basisregistratie Personen). Je kunt dan gebruikmaken van de voorzieningen hier. Na inschrijving word je (tijdelijk) inwoner van de gemeente Waalwijk. Je krijgt dan een BSN (burgerservicenummer). Met dit nummer kun je een bankrekening openen, gaan werken en leefgeld regelen.

Wil je je inschrijven in het BRP? Maak dan een afspraak. Bel de gemeente op 0416-683456. Neem voor de afspraak je paspoort of identiteitsbewijs mee. Dan kan de gemeente nagaan wie je bent en welke nationaliteit je hebt.

Vraag je leefgeld aan

Iedere vluchteling uit Oekraïne kan leefgeld krijgen via een tijdelijke regeling van de gemeente Waalwijk. Met dit leefgeld kun je boodschappen doen, jezelf verzorgen en kleding kopen. Er wordt gewerkt aan een landelijke regeling voor leefgeld. Die regeling is er nog niet. Daarom helpt de gemeente nu met leefgeld.

Om leefgeld te krijgen van de gemeente, moet je:

  • ingeschreven zijn in het BRP van de gemeente Waalwijk;
  • geen andere inkomsten hebben;
  • een Nederlandse bankrekening hebben.

De gemeente maakt het leefgeld over naar een Nederlandse bankrekening. Heb je nog geen Nederlandse bankrekening? Maak die snel en gratis aan via de website van Betaalvereniging.nl.

Hoogte leefgeld bij gemeentelijke opvang

Word je als vluchteling uit Oekraïne opgevangen op een locatie van de gemeente? Dan krijg je wekelijks leefgeld uitgekeerd. Je krijgt € 59,92 per persoon (niet afhankelijk van leeftijd). Van dit bedrag kun je boodschappen, kleding en persoonlijke verzorgingsspullen kopen.

Hoogte leefgeld bij particuliere opvang (gastgezin)

Word je als vluchteling uit Oekraïne opgevangen bij mensen thuis? Dan krijg je meer leefgeld. Dit zijn de bedragen:

  • 1e persoon: €59,92 + €75
  • 2e persoon: €59,92 + €25
  • 3e persoon: €59,92 + €12,50
  • 4e persoon: €59,92 + €12,50
  • 5e persoon (en meer): €59,92

Met dit extra bedrag kun je bijvoorbeeld activiteiten buitenshuis betalen. Denk aan familie- of vriendenbezoek en sporten, maar ook een (vrijwillige) bijdrage aan de kosten van het gastgezin. Je kunt hierover afspraken maken samen met je gastgezin.

Vul het formulier voor leefgeld in

Om het leefgeld te kunnen uitbetalen, heeft de gemeente wat gegevens nodig. Ben je een vluchteling uit Oekraïne? Vul dan het formulier hieronder in om leefgeld te krijgen. Nadat je het hebt ondertekend, stuur je het formulier per mail naar [email protected]. Per post kan natuurlijk ook:

Gemeente Waalwijk
t.a.v. Oekraïnecrisis
Postbus 10150
5140 GB Waalwijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen