Gemeente Waalwijk zoekt een nieuwe stadsdichter

Foto: pxhere.com

Gemeente Waalwijk is op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Tot en met woensdag 11 mei kan iedere inwoner van Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle een gedicht insturen en zich daarmee kandidaat stellen. Op woensdag 18 mei zal bekend worden wie de nieuwe stadsdichter wordt. Om de zoektocht te ondersteunen, worden op 19, 20 en 21 april drie poëzieworkshops georganiseerd.

De zoektocht naar een nieuwe stadsdichter gaat samen met een serie van drie workshops, om zowel beginnende als ervaren dichters te ondersteunen en jong en oud te inspireren. Op dinsdag 19 april verzorgt schrijver en acteur Nick Waelbers de ‘spoken wor(d)kshop’ in Jongerencentrum De Tavenu. “Op het podium ben je toch altijd een beetje een personage”, aldus Waelbers. “We gaan ontdekken wat bij de schrijver past, wat diens boodschap is.” Op woensdag 20 april geeft Marian Mahieu-Stokwielder van DichterbijWaalwijk en GMHK een workshop poëzie in de Bibliotheek Waalwijk. Ze geeft een rondleiding in de wereld van poëzie en zet de deelnemers vervolgens aan het dichten, voorzien van tips en inspiratie. Op donderdag 21 april verzorgt Elrieke van Gelderen van Vocal Center een workshop songwriting bij Winterdijk30b. Deelname aan alle workshops is gratis. De avonden beginnen om 19.30 uur. Aanmelden via [email protected]. De organisatoren hopen dat de workshops nog meer mensen stimuleren tot het inzenden van een gedicht.

Kandidaat stellen

Tot en met woensdag 11 mei kan iedere inwoner van Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle een gedicht insturen en zich daarmee kandidaat stellen voor de functie van stadsdichter. De inzending dient aan enkele voorwaarden te voldoen (te vinden op www.gowaalwijk.nl/stadsdichter) en hoewel de nieuwe stadsdichter de vrijheid krijgt om zijn of haar taak naar eigen inzicht in te vullen, worden aan die taak eveneens enkele voorwaarden gesteld. Zo dient de stadsdichter minimaal tien gedichten per jaar te schrijven, al dan niet op verzoek (bijvoorbeeld voor het inwonersjaarverslag), met de artistieke vrijheid om als stadsdichter nog meer gedichten te schrijven. De ingezonden gedichten worden na 11 mei anoniem en zorgvuldig beoordeeld door een deskundige jury. Op woensdag 18 mei wordt bekendgemaakt wie zich de komende jaren stadsdichter van Waalwijk mag noemen.

Zesde stadsdichter

Sinds 2005 heeft gemeente Waalwijk een eigen stadsdichter. De nieuwe stadsdichter zal de zesde zijn die de bijzondere taak op zich neemt. Vincent van den Hoven uit Waspik vervulde de functie van 2005 tot 2007. Hij werd na enkele jaren ‘stilte’ in 2010 opgevolgd door Hans Branderhorst, die het stokje eind 2014 weer doorgaf aan Daphne van Breemen. Zij legde de pen in november 2016 neer, waarna Joep Trommelen tot en met 2020 stadsdichter was. Zijn opvolger Bowy Schouten legde onlangs zijn functie neer, omdat hij niet meer in Waalwijk woont.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen