Waalwijk wil fors meer woningen bouwen

Foto: Pixabay.com

Veel verschillende partijen gaan intensief samenwerken om meer woningen te krijgen in Waalwijk. Denk aan bedrijven, scholen, woningbouwcorporatie en de gemeente. Dat doen zij om het woningtekort terug te dringen, maar ook om de voorzieningen in Waalwijk overeind te houden. Vandaag ondertekenden de eerste zeven partijen de zogeheten Woon Alliantie Waalwijk.

Waalwijk moet in omvang groeien. Publieke en private voorzieningen zoals winkels, een ziekenhuis en betere openbaar vervoer vragen om meer inwoners. Waalwijkse bedrijven zijn succesvol, maar krijgen vacatures steeds moeilijker gevuld. Het aantal banen is nu groter dan het aantal werkende Waalwijkers. ‘We moeten sneller meer woningen bouwen. Zeker voor onze jongeren die nu nog vaak onze stad verlaten. Maar er zijn ook Waalwijkers die juist kleiner willen gaan wonen omdat ze ouder worden, terwijl jonge gezinnen geen betaalbare gezinswoning kunnen vinden’, aldus Karin Priem van woningcorporatie Casade.

Het Rijk wil plannen

Het woningtekort in Nederland is enorm. Ongeveer een miljoen. ‘Het Rijk daagt ons uit om met plannen te komen voor het versnellen en vergroten van de woningbouw. En die plannen heeft Waalwijk. ‘Ik voor zeker 5.000 woningen tot aan 2040’, aldus wethouder Daandels.

Deze plannen passen in de visie en strategie van het Rijk en de provincie Brabant. Vooral bouwen in de bestaande stad, dichter op elkaar en hoger. Op die manier is er meer ruimte voor bomen en parken. Gebouwen die dichter op elkaar staan en hoger zijn dan nu, is en blijft een gevoelig onderwerp. Dat weet ook Edwin Verlangen, directeur van de OMO Scholengroep De Langstraat. ‘Als school staan we midden in de Waalwijkse samenleving en kunnen we mee helpen om het gesprek daarover te voeren met anderen’.

De komende tijd gaan de partners andere bedrijven, organisaties en verenigingen aanmoedigen om aan te sluiten bij de Woon Alliantie. In het eerste kwartaal van volgend jaar hoopt Waalwijk dan ook een akkoord te kunnen sluiten met het nieuwe kabinet.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden