Antoniushof opent beweegroute voor ouderen én omwonenden

Opening beweegroute Antoniushof met aanwezigheid van wethouder John van den Hoven.
Foto: Jan Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – ‘Dat valt niet tegen, wat kunt u uw been hoog optillen!’. Leerlingen Rayven en Timo van SG De Overlaat deden samen met enkele ouderen oefeningen. Ze volgden de nieuwe beweegroute in de tuin van Antoniushof in Waalwijk. Afgelopen zaterdag 11 september – tijdens de Open GO-dag – vond de officiële opening plaats. Ook bij woonzorglocaties Eikendonk in Waalwijk en Elzenhoven in Sprang-Capelle worden binnenkort soortgelijke beweegroutes gerealiseerd.

Armen draaien, benen strekken, een zit-sta-oefening en loopoefeningen: de opdrachten zijn afgestemd op de ouder wordende mens. “De beweegroute nodigt de bewoners uit om samen in beweging te blijven. Dat is erg belangrijk, want beweging helpt om fysiek en ook mentaal gezond te blijven”, aldus beweegcoach senioren Annika Jabroer, die het project namens GO Waalwijk (GO Fit) begeleidde. Ook omwonenden zijn welkom om er gebruik van te maken. Dat is zelfs een belangrijke wens. Annika: “Antoniushof klopte met het idee voor een beweegroute bij ons aan. We benaderden Eikendonk en Elzenhoven met de vraag of zij ook belangstelling hadden. Met het resultaat dat ook daar beweegroutes worden gerealiseerd.” De beweegroute in de binnentuin bestaat uit vijf oefeningen; binnenkort worden er meer oefeningen aan toegevoegd. Zo zal een grotere route rond Antoniushof ontstaan en een nog grotere route richting de wijk De Amstel.

Ontwerp door Overlaat-leerlingen

Leerlingen van scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk zorgden voor het ontwerp en de realisatie van de bordjes. Nu nog een prototype, binnenkort zijn de definitieve bordjes klaar. “De voorbereidingen liepen precies tijdens de zomervakantie, vandaar”, aldus docente Babbet Lambrechts. Leerlingen Timo en Rayven flankeerden de heer Litzroth en wethouder John van den Hoven bij de officiële opening bij Antoniushof. Aansluitend namen ze samen met enkele bewoners de proef op de som. Beweegcoach Annika is blij met het initiatief: “De landelijke beweegrichtlijnen adviseren ouderen om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en ook spier- en botversterkende activiteiten en balansoefeningen te doen. Deze routes stimuleren meer beweging, vooral omdat het leuk is om de oefeningen samen te doen.”

Vrijwilligers gezocht

Welzijnsmedewerker Angel de Nijs van Antoniushof is één van de kartrekkers van het beweegproject. “Op vakantie in Frankrijk zag ik een beweegroute en met dat idee klopte ik aan bij ons management. Het is voor iedereen erg belangrijk om te bewegen, ook voor onze ouderen. We zijn trots op de samenwerking met de Overlaat en erg blij met het resultaat. Het is een mooie aanwinst voor onze binnentuin én de wijk!” Tevreden ziet Angel hoe enkele bewoners enthousiast aan de slag gaan. “Niet elke bewoner kan dit zelfstandig”, vertelt ze. “We hopen daarom dat er buurtbewoners of vrijwilligers zijn die de bewoners die dat nodig hebben, willen begeleiden.” Wil jij als vrijwilliger zorgen dat de bewoners van Antoniushof de beweegroute veilig kunnen doen? Neem dan contact op met Angel de Nijs van Antoniushof via t (0416) 33 44 32 voor meer informatie.

Foto: Jan Stads / PixProfs
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden