Lilianne Kuijpers wint Waalwijk Inspiratieprijs 2021

WAALWIJK – Lilianne Kuijpers wint de Waalwijk Inspiratieprijs 2021. Eten met Bert werd tweede in de verkiezing; Dolle Dries werd derde. Wielerkamp Willem van Oranjecollege won de publieksprijs en mag zich een jaar lang Waalwijker(s) van het Jaar noemen. De winnaars werden afgelopen zaterdag verrast door burgemeester Sacha Ausems en wethouder John van den Hoven.

De Waalwijk Inspiratieprijs 2021 zet organisaties in het zonnetje om hun waardevolle initiatieven. Tot eind juli konden inwoners of organisaties worden voorgedragen of zichzelf voordragen. De oproep van de gemeente leverde elf nominaties op. Zij voldeden aan het thema ‘naar elkaar omzien in coronatijd’. In augustus kon iedereen online stemmen uit deze elf voordrachten.

Publiekswinnaar en vakjury

Wielerkamp Willem van Oranjecollege kreeg de meeste stemmen en is daarmee publiekswinnaar. Het levert kartrekker Marinus de Bie en zijn groep vrijwilligers de titel Waalwijker(s) van het Jaar 2021 op. Daarnaast boog een vakjury zich over de elf nominaties.

De jury:

 • Frank van Mosselveld (algemeen directeur RKC Waalwijk)
 • Marianne van der Zee (manager bij ContourdeTwern Waalwijk)
 • Michel Koster (journalist van Brabants Dagblad)
 • Inge Dormans (lid van Jongeren Ambassadeurs Waalwijk)
 • John van den Hoven (wethouder gemeente Waalwijk)

‘Ontmoeten én bewegen’

De vakjury koos Lilianne Kuijpers als winnaar. Lilianne is initiatiefnemer en mede-organisator van de Nationale Diabetes Challenge Waalwijk (NDC), een wandelchallenge van 20 weken. “Met name in het begin van de coronatijd, waren vooral ouderen en mensen met medische problemen angstig om naar buiten te gaan en zich onder de mensen te begeven. Ondanks haar drukke baan bij een huisartsenpraktijk heeft Lilianne zich toen éxtra sterk gemaakt om juist deze moeilijk te bereiken groep mensen, te motiveren om naar buiten te gaan en gezamenlijk te wandelen. Lilianne heeft op een creatieve manier ingespeeld op corona. Ze leverde een geweldige bijdrage aan ontmoeten en bewegen”, aldus de juryleden.

Afhaalmaaltijden en kinderactiviteiten

‘Eten met Bert’ werd tweede; de vakjury verkoos Dolle Dries als derde. De jury: “Bert Bool organiseerde al voor corona wekelijks ‘Eten met Bert’. Mensen met een kleine portemonnee en/of andere bijzondere omstandigheden eten wekelijks in het Parkpaviljoen. Toen ‘Eten met Bert’ tijdens de eerste lockdown moest sluiten, startte hij met ‘Afhalen bij Bert’. Bert en zijn ondersteuner Jozian hebben in coronatijd wel 8.000 afhaalmaaltijden bereid! In coronatijd startte op Landgoed Driessen de vrijwilligersclub ‘Dolle Dries’. Dolle Dries wil kinderen en ouders in de wijk met elkaar verbinden. Ze organiseren veel leuke activiteiten en zijn inmiddels een begrip in de wijk.”

Thuisbezoek door burgemeester en wethouder

Burgemeester Sacha Ausems en wethouder John van den Hoven gingen zaterdag op bezoek bij de nietsvermoedende winnaars. Ze ontvingen ieder een oorkonde, een fraaie leest als blijvend aandenken en een mooi geldbedrag. Winnares Lilianne Kuijpers was compleet overdonderd. “Ik ben ontzettend trots en dankbaar voor deze waardering.”

Waardering voor inzet

De Waalwijk Inspiratieprijs is de opvolger van Waalwijk Ontmoet, dat voornamelijk behaalde (top)prestaties beloonde. Wethouder John van den Hoven: “Natuurlijk zijn we trots op mensen die een bijzondere sportieve of creatieve prestatie leveren. De Waalwijk Inspiratieprijs is niet zozeer gericht op prestaties, maar meer op inzet. Met de nieuwe prijs spreken we onze waardering uit voor mensen die van betekenis zijn voor anderen.” Burgemeester Sacha Ausems: “Zeker de afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien hoe belangrijk het is als mensen zich voor anderen inzetten. Daarmee maken veel inwoners het verschil. We hopen dat de Waalwijk Inspiratieprijs anderen inspireert. Goed voorbeeld, doet volgen: inspiratie geef je door!”

Jaarlijkse prijsuitreiking

De Waalwijk Inspiratieprijs zal jaarlijks terugkeren. Elk jaar krijgt de Waalwijk Inspiratieprijs een thema. In 2022 is ‘verbinding’ het thema. John van den Hoven legt uit waaraan dat thema is ontleend: “In 2022 is het 25 jaar geleden dat Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle met elkaar werden verbonden en we samen verder gingen als één gemeente. Om tot een goede verbinding te komen, is samenwerking belangrijk. Met dit in gedachten zijn we benieuwd naar de voordrachten voor de Waalwijk Inspiratieprijs 2022.”

Nieuwe voordrachten

Nieuwe voordrachten zijn welkom. Mail hiervoor aan [email protected]. De voordracht moet worden voorzien van:

 • een korte beschrijving van de kandidaat en diens actie/initiatief
 • foto(‘s) ter illustratie
 • contactgegevens van de persoon die de voordracht instuurt

Alle inzendingen worden getoetst aan enkele criteria:

 • het initiatief is onbetaald en vrijwillig;
 • het sluit aan bij het thema ‘verbinding’;
 • het vond (of vindt) plaats tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022;
 • het is (of wordt) uitgevoerd door een inwoner van gemeente Waalwijk of een organisatie die in gemeente Waalwijk is gevestigd.

In juli 2022 worden de genomineerden bekendgemaakt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden