Gemeenten Loon op Zand en Waalwijk verlengen hun samenwerking

Foto: pxhere.com

De gemeenten zetten hun samenwerking bij de inkoop van Wmo-begeleiding voort. Deze bestaat sinds 2018. De contracten met de zorgaanbieders zijn inmiddels voor 2021 verlengd.

Mooie resultaten

De betrokken wethouders Jan Brekelmans (gemeente Loon op Zand) en Eric Daandels (gemeente Waalwijk) evalueerden de samenwerking. Zij hebben samen bij meer dan 50 zorgaanbieders maatwerkvoorzieningen voor Wmo-begeleiding ingekocht. Beide wethouders kijken tevreden terug op de manier waarop deze samenwerking is ingevuld. Daarbij is onder andere gekeken naar de inkoop, het contractmanagement en de samenwerking rondom de coronamaatregelen.

“De samenwerking geeft duidelijkheid voor de toegangsmedewerkers en aanbieders over de ondersteuning aan onze inwoners”, aldus wethouder Daandels. Uit de jaarlijkse cliëntervaringsonderzoeken blijkt dat inwoners ook tevreden zijn over de hulpverlening en ondersteuning vanuit de gemeenten. Wethouder Brekelmans vult aan: “Deze manier van werken zorgt voor meer diversiteit van het aanbod en geeft mogelijkheid om te sturen op de afspraken die met zorgaanbieders zijn gemaakt”.

Afwijkende regio inkoop

De gemeenten Loon op Zand en Waalwijk nemen niet deel aan de inkoop Wmo van de regio Hart van Brabant. Door nauw samen te werken met lokaal verankerde aanbieders, kunnen beide gemeenten maatwerk aanbieden en beter aansluiten op het netwerk en de voorzieningen die er al zijn.

Tijdens de coronacrisis bleek deze manier van samen inkopen nog een groot voordeel in zich te hebben. Door de goede contacten met lokale, maatwerkgerichte aanbieders kon een hulp bij het huishouden ook snel ingezet worden voor bijvoorbeeld boodschappen doen.

Voortzetten samenwerking

Vanaf 2021 worden de voorbereidingen getroffen voor de nieuwe inkoopcontracten vanaf 2023. Beide wethouders hebben daarbij nog wel aanvullende wensen. Ze gaan onderzoeken of ze hulp bij het huishouden ook samen kunnen inkopen. En of ze bepaalde producten ook indicatievrij kunnen aanbieden aan de inwoners. Om dit inkoopproces in goede banen te leiden gaan ze meer informatiegestuurd werken. Want of het aanbod van de gemeente voldoet aan de behoefte, hangt natuurlijk in grote mate af van de hulpvraag van de inwoners.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden