In De Langstraat staan ondernemers, werknemers en ZZP’ers er niet alleen voor

Foto: pxhere

De coronacrisis heeft een impact op de samenleving die zijn weerga niet kent. Ook de economie krijgt rake klappen. Een faillissementsgolf en een ontslaggolf lijken niet te voorkomen. In De Langstraat zetten we ons in om die golven te breken. Hier gaat Mobiliteitsteam De Langstraat voor zorgen. In januari start de pilot en gaan we concreet aan de slag met het ondersteunen van ondernemers, werknemers en ZZP’ers.

Mobiliteitsteam De Langstraat is een netwerkorganisatie die proactief contact legt met ondernemers en ZZP’ers. In plaats van een loket inrichten en wachten op ondernemers die ons opzoeken, nemen we zelf contact op en bieden we ondersteuning aan. Het team is opgebouwd uit eerste- en tweedelijns diensteverlening. In de eerste lijn werken een ‘generalist’ en een ‘ZZP-coach’. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de groepen die we ondersteunen. Deze professionals schakelen naar behoefte partners uit de tweede lijn in.

Generalist

De generalist benadert ondernemers met personeel die actief zijn in sectoren die getroffen zijn door de coronamaatregelen. We vragen de ondernemer hoe het bedrijf ervoor staat, wat de toekomstverwachting is en welke gevolgen er voor het personeel te verwachten zijn. Zo brengen we knelpunten in beeld. Afhankelijk van de antwoorden schakelt de generalist één of meer partners van het mobiliteitsteam in.

ZZP-coach

Deze coach benadert zelfstandigen die een aanvraag hebben ingediend voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Samen formuleren we een passend en succesvol toekomstperspectief. Dit ‘Plan B’ moet hen zo snel mogelijk onafhankelijk maken van de Tozo-uitkering. We gaan naast deze ZZP’ers staan en laten hen de juiste stappen zetten.

Ondernemend uit de crisis

Wethouder Ronald Bakker trekt de kar: “Voordat ik wethouder werd ben ik jarenlang ondernemer geweest. Dit helpt mij om zaken pragmatisch en creatief aan te pakken. In deze coronatijd wordt niet alleen van de ondernemers, maar ook van de overheid een creatieve houding gevraagd. Met deze aanpak laten wij ons als Langstraat-gemeenten van onze meest ondernemende kant zien. We hebben als één van de eerste regio’s in Nederland een operationeel mobiliteitsteam. Samen gaan we ondernemers, werknemers en ZZP’ers in de knel bereiken, ondersteunen en door deze moeilijke tijd heen helpen. Ondernemend uit de crisis!”

Meer weten over Mobiliteitsteam De Langstraat en welke partijen meewerken? Kijk dan op www.waalwijk.nl/mobiliteitsteam.

Regionale mobiliteitsteams

Het kabinet wil tijdens en na de coronacrisis zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden. Hiervoor worden regionale mobiliteitsteams gevormd. De regionale mobiliteitsteams zijn bedoeld als ‘crisisdienstverlening’, aanvullend op de reguliere begeleiding vanuit gemeenten. De inzet is dat zoveel mogelijk mensen direct van de ene baan naar de andere baan gaan, zonder in een uitkering terecht te komen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden