Sportaccommodaties behalen opnieuw certificaat gezonde sportkantine

Foto: Gemeente Waalwijk

In 2018 behaalden Zwembad Olympia, Sporthal De Zeine, Sporthal Waspik en Sporthal De Slagen het certificaat ‘Gezonde Sportkantine’. Na de verplichte herbeoordeling kon Irene Walk van Team:Fit afgelopen dinsdag opnieuw certificaten uitreiken. Van zilver gingen de drie sporthallen zelfs naar goud. Een positieve opsteker, zeker in deze periode waarin de kantines nog steeds gesloten zijn.

Een gezonde sportkantine, wat houdt dat in? Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur bij gemeente Waalwijk legt uit: “Steeds meer mensen vinden het belangrijk om na het sporten een bewuste keuze te maken. In plaats van een gefrituurde snack een gezond alternatief. Die keuze moet er dan wél zijn.” Irene Walk vult aan: “Het gaat om de keuze die je biedt. Bitterballen en wijn hoeven dus niet van de kaart. Wél is het belangrijk dat de gezondere alternatieven prominent worden gepresenteerd. Denk aan een waterkan en tomaatjes op de bar. Vervang chips door popcorn. Tosti’s van volkoren brood met 30+kaas in plaats van de standaard witte tosti.” Edwin: “Wie werk maakt van een gezonde sportkantine, kan daarvoor het certificaat ‘Gezonde Sportkantine’ behalen. Bang voor een omzetdaling hoeven de beheerders overigens niet te zijn, integendeel. Mensen die voorheen weinig of niets besteedden omdat ze geen trek hadden in een vette hap, zijn blij dat ze voor een gezond tussendoortje kunnen kiezen.”

Van zilver naar goud

Het certificaat is er in brons, zilver en goud. “Het aanbod bepaalt de score”, aldus Kleiboer. “Een bronzen sportkantine maakt een betere keuze mogelijk, door onder meer in elke productgroep minstens één gezond alternatief aan te bieden en het drinken van water te stimuleren. Een zilveren sportkantine heeft meer gezond aanbod en ook groente of fruit. De gouden sportkantine biedt voor minstens 80 procent aan betere keuzes, zowel achter de bar als in automaten, er wordt groente en fruit aangeboden, et cetera.” De gemeentelijke sportaccommodaties kregen positieve reacties van bezoekers. Het gevarieerde en gezondere aanbod wordt erg gewaardeerd. Vandaar dat er nog een stapje is bijgezet; de afgelopen periode is het aanbod gezondere producten en de uitstraling geoptimaliseerd. Daarmee gaan de kantines van de drie sporthallen van zilver naar goud. De horeca van zwembad Olympia prolongeert het zilver.

Landelijk koploper

In totaal staat de teller van gezondere sportkantines in gemeente Waalwijk op zeven. Ook PSV De Paardenvriend (goud), tennisvereniging RCW (zilver) en voetbalvereniging RWB (brons) hebben het officiële predikaat ‘gezondere sportkantine’. Daarnaast werken er nog eens enkele accommodaties aan een gezonder aanbod in hun kantine. Gemeente Waalwijk is hiermee landelijk een van de koplopers.

Wilt u bij uw vereniging ook een gezondere sportkantine? Deze periode is mogelijk een goed moment om de nodige voorbereidingen te treffen. Neem voor meer informatie en inspiratie contact op met Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur bij de gemeente Waalwijk: [email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden