Verhuist de bibliotheek naar het centrum van Waalwijk?

WAALWIJK – Sanders Retail Groep, de Bibliotheek Midden-Brabant en de gemeente Waalwijk onderzoeken de haalbaarheid om de bibliotheek Waalwijk te verplaatsen naar de oude jongensschool in het centrum. Hiervoor hebben zij vandaag een intentieverklaring ondertekend. Alle partijen zien kansen om hiermee een extra boost aan de binnenstad van Waalwijk te geven.

Met de herontwikkeling van het ‘Het Schoolkwartier’ moet de oude Sint Petrusschool weer een blikvanger van het Waalwijkse centrum worden. Een bijzondere ontmoetingsplek bij De Els, met stadspark, horeca en (starters)woningen. Of het haalbaar is om de bibliotheek van Waalwijk een plek te geven in de oude jongensschool gaat nu onderzocht worden. Tijdens het onderzoek wordt de inhoudelijke én financiële haalbaarheid in kaart gebracht. Ook wordt gekeken of de toekomstmogelijkheden van de huidige bibliotheeklocatie aan het Sint Jansplein meegenomen kunnen worden.

Kansen

Peter Kok, directeur Bibliotheek Midden-Brabant, ziet kansen die de verplaatsing biedt: “De Bibliotheek Waalwijk is een plek waar werken, lezen, ontspannen en leren samengaan. Maar ook waar mensen elkaar ontmoeten én samenkomen. Waar cursussen gegeven worden en een podium wordt geboden om talenten te ontwikkelen. Deze functies kunnen nog beter worden ingevuld in het hart van Waalwijk, midden in het centrum. De oude jongensschool biedt ons niet alleen de mogelijkheid om ‘samen te wonen’, maar ook om nog nauwer samen te werken met onze partners.”

Uitdaging

Wethouder John van den Hoven ziet deze transformatie als een erg mooie kans die het onderzoeken zeker waard is: “De binnenstad van Waalwijk staat voor een uitdaging. Het centrum moet transformeren van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’. De verplaatsing van de bibliotheek naar de oude jongensschool in het hart van het centrum kan hier enorm aan bijdragen. Ik zie mezelf daar al helemaal zitten met een lekkere kop koffie en een goed boek.” Frédérique Sanders van de Sanders Retail Groep sluit zich daarbij aan: “Je kunt echt een ontmoetingsplaats maken van deze centrale en belangrijke plek. Een mooie uitdaging die we nu samen op haalbaarheid gaan toetsen.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden