Milos Boksan wint Waalwijkse Duurzaamheidsprijs 2020

WAALWIJK – Vrijdagavond 9 oktober was de feestelijke uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2020. Via een livestream was te zien hoe Milos Boksan uit handen van wethouder John van den Hoven thuis voor de deur de prijs kreeg voor het meest duurzame initiatief van Waalwijk. De 17-jarige Waalwijker kwam met het idee om een app te ontwikkelen tegen voedselverspilling in supermarkten.

De Duurzaamheidsprijs is een publieksprijs. De inwoners van Waalwijk konden stemmen op zeven genomineerden. Milos Boksan kreeg maar liefst 602 van de in totaal 1835 stemmen (32,8%). Milos heeft het idee om een app te ontwikkelen om voedselverspilling in supermarkten tegen te gaan. “Als supermarktmedewerker weet ik maar al te goed hoeveel voedsel supermarkten weggooien omdat de producten ‘over de datum zijn’. Daarom kwam ik met het idee voor een app om deze artikelen te redden. Via deze app krijgen mensen een overzicht van alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Deze producten worden met een aantrekkelijke korting aangeboden. Zo wordt er minder voedsel verspild en kunnen supermarkten er nog aan verdienen.” De app is er nog niet, maar Milos heeft al wel een projectvoorstel geschreven en onderzoek gedaan. Hij is dan ook op zoek naar partners die samen met hem de app willen ontwikkelen. Milos ontving een prachtige bokaal, ontworpen door leerlingen van De Overlaat. Daarnaast kreeg hij en duurzaam cadeaupakket en een cheque ter waarde van € 300,-.

Live-uitzending

Vanwege maatregelen rondom COVID-19 konden de genomineerden en geïnteresseerden de uitreiking alleen volgen via een livestream. Naast het live bekendmaken van de winnaar aan huis werden de kijkers verwend met een optreden van de Waalwijkse rapper Thomas van Vliet. En niet alleen de genomineerden maakten deze avond kans op een mooie prijs, ook de kijkers. De winnaar van de duurzaamheidsquiz kreeg een tegoedbon van de Wereldwinkel ter waarde van € 20,-.

Duurzame bokalen

Als prijs werd door de wethouder een bokaal uitgereikt, ontworpen door leerlingen van De Overlaat uit Waalwijk. Deze leerlingen hebben speciaal voor deze uitreiking de opdracht gekregen om verschillende, uiteraard duurzame, bokalen te ontwerpen. Dit leverde prachtige kunstwerken op. Wethouder John van den Hoven: “Het zijn prachtige bokalen geworden. We zijn ontzettend blij met de samenwerking met De Overlaat en de betrokkenheid van de leerlingen op het thema duurzaamheid. De gemaakte bokalen hebben een mooi plekje gekregen in de publiekshal van het stadhuis. We hopen dat de initiatieven van de genomineerden en de bokalen een inspiratie zijn voor onze inwoners om zelf ook een steentje bij te dragen aan een duurzaam Waalwijk.”

Tweede en derde prijs

Naast het winnende initiatief zijn er ook andere goede duurzame initiatieven ingediend. Naast de hoofdprijs voor Milos werden nog twee extra prijzen uitgereikt. Nina Angkotta kreeg 387 stemmen (21,1%) en ontving de tweede prijs voor Unified Nature, een duurzaam modemerk. Op het initiatief ‘Loona’s ophaalpunt’ van Judith Zwaans werd 316 keer gestemd en eindigde als derde. Kijk voor alle genomineerden en meer informatie over de Duurzaamheidsprijs op www.waalwijk.nl/duurzaamheidsprijs

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden