Regio Hart van Brabant wil minder complexe scheidingen

Foto: Pxhere

De negen gemeenten van de regio Hart van Brabant willen minder complexe scheidingen. In ongeveer 20% van de gevallen dat kinderen bij een scheiding betrokken zijn, ontstaan hevige conflicten tussen de ouders. De problemen worden nog groter als de ouders het gezamenlijk gezag niet goed regelen. Op de Dag van de Scheiding op 11 september start om die reden een campagne om te onderstrepen hoe belangrijk dit is.

“De impact op kinderen is gigantisch”, zegt Dilek Odabasi. Zij is wethouder Jeugd van de gemeente Waalwijk en namens de regio het gezicht van het programma ‘Als je uit elkaar gaat’. Zij ziet het aantal complexe scheidingen de afgelopen tijd sterk toenemen, mede als gevolg van de coronacrisis. “We zetten elk jaar veel zware jeugdhulp in om kinderen en gezinnen te helpen de problemen door een complexe scheiding op te lossen. We weten daardoor wat spanningen tussen ouders met kinderen kunnen doen”, zegt Odabasi. “Juist daarom willen we voorkómen dat kinderen in zo’n situatie belanden.”

Kinderen de dupe

Tanja van Stappershoef, hulpverlener bij Sterk Huis en deelnemer aan het programma ‘Als je uit elkaar gaat’: “Als het gezamenlijk gezag niet goed geregeld is, mag alleen de moeder beslissingen nemen voor en over de toekomst van de kinderen. Zij kan de vader volledig buitensluiten. Die heeft juridisch geen poot om op te staan. Helaas komt dat steeds vaker voor. Kinderen die niets liever willen dan loyaal zijn aan mama én papa lijden er ernstig onder als de ouders elkaar afwijzen. Als ze voelen dat het niet oké is om met de andere ouder contact te hebben, kunnen ze allerlei klachten ontwikkelen. Van psychische problemen, problemen met het aangaan van sociale relaties tot zware lichamelijke klachten.”

Voorkomen is beter

Eefje van Nuenen is als familieadvocaat ook verbonden aan ‘Als je uit elkaar gaat’. “Wil je vanwege een scheiding alsnog ouderlijk gezag regelen, dan heb je toestemming nodig van de ouder – in de praktijk de moeder – die al wél gezag heeft. Als er een conflict is, wordt dat lastig. Het komt voor dat een moeder besluit met de kinderen naar de andere kant van het land te verhuizen. Of de vader buitensluit als er beslissingen over medische behandelingen genomen moeten worden. Het kan gaan om ingrijpende beslissingen, zoals toestemming voor een bloedtransfusie of een orgaandonatie. Regel dat soort zaken goed. Voor het te laat is.”

Voorlichtingscampagne

Op de website Alsjeuitelkaargaat.nl lezen ouders hoe zij hun scheiding vanuit het belang van de kinderen het beste kunnen regelen. Ook vinden ze er objectieve informatie over alles wat zij moeten regelen als ze niet meer samen verder willen. Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Taskforce tegen Kindermishandeling: “Deze website is een uiterst belangrijk middel om te voorkomen dat kinderen de dupe worden van complexe scheidingen. Het helpt ouders enorm om conflicten op een goede manier op te lossen.”

Vanaf de Dag van de Scheiding wordt op deze website informatie toegevoegd waarom en hoe ouders het gezag moeten regelen. Ook worden er folders in de regio verspreid. De campagne maakt het voor beroepskrachten die met aanstaande en jonge ouders te maken krijgen, makkelijker om hen beter te informeren. Ook bij de erkenning van het kind of de geboorteaangifte gaan gemeenten nadrukkelijker wijzen op het belang van goed geregeld gezag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen