Gemeente Waalwijk deelt gratis geveltuintjes uit op 4 juli

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – Wil je meer groen in de straat, maar heb je geen voortuin? Meld je dan nu aan voor een gratis geveltuintje. Een geveltuintje is een smal strookje groen langs de woning, die je aanlegt in het gemeentelijke voetpad. Minimaal 1 stoeptegel (30 cm) diep en maximaal de breedte van de gevel.

Gratis geveltuintje

Omdat geveltuintjes bijdragen aan het vergroenen van onze gemeente geeft de gemeente Waalwijk deze op 4 juli gratis weg. Dat doen ze samen met Casade, ContourdeTwern en Whapp. Dit betekent: de gemeente levert de materialen en de plantjes (maximaal 8 meter per woning). Je legt zelf (eventueel met wat hulp van de buren of ons) je tuintje aan en onderhoudt deze. Natuurlijk houden wij in deze tijd van corona 1,5m afstand van elkaar. Zo zorgen we samen voor meer groen in de straat.

Aanmelden

Meld je hier vóór 23 juni aan. Je kunt kiezen voor zonnebloeiers óf schaduwplanten. Werkt de aanmeldlink niet? Download dan het aanmeldformulier hieronder en stuur het op naar [email protected]. Het aanbod is beperkt (500m totaal), dus wacht niet te lang. Op = op. Geen internet? Geen probleem. Telefonisch aanmelden kan via het telefoonnummer (0416) 683 456.

Straatprijs

Heeft jouw straat de meeste aanmeldingen? Dan ontvangt jouw straat een tegoed¬bon ter waarde van 1.000 euro voor nog meer vergroening van de straat. In overleg met de gemeente mogen bewoners zelf met ideeën komen.

Hulp nodig?

Ben je zelf niet in staat om het tuintje aan te leggen/planten of te onderhouden? Vraag je buren om te helpen of laat het de gemeente weten. De gemeente helpt je graag, maar uiteraard wel op de gepaste afstand van 1,5m tot elkaar.

Meer weten?

Projectleider Arend Krijger staat u graag te woord, via [email protected] of via telefoonnummer (0416) 683 456.

En daarna?

Planten hebben verzorging nodig. Geef ze dus voldoende water en snoei ze regelmatig, dat houdt de planten vitaal. Zorg dat ze stevig staan en niet naar beneden gaan hangen. Zorg ervoor dat de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken op tijd te verwijderen. Als je verhuist dien je de stoep in originele staat terug te brengen of je draagt de geveltuin over aan de volgende bewoners als zij daar interesse in hebben.

Let op:

De grond waar je geveltuin staat, blijft eigendom van de gemeente Waalwijk. Het kan voorkomen dat er werkzaamheden moeten worden verricht aan de stoep of aan kabels en leidingen onder je geveltuin. Mogelijk raakt je geveltuin dan beschadigd. Veelal ontvang je voordat werkzaamheden beginnen een brief met omschrijving van de werkzaamheden en de planning ervan. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf de planten tijdelijk in je achtertuin onderbrengen.
Voor een geveltuin is geen erfpacht- of huurovereenkomst nodig. Gemeente Waalwijk geeft, mits er wordt voldaan aan de voorwaarden, toestemming voor het maken of hebben van een geveltuin op gemeentegrond. Bij nalatigheid kan de gemeente je wijzen op de hierboven genoemde afspraken. In het ergste geval zal de geveltuin verwijderd worden.

Samen duurzaam vooruit

Het klimaat verandert en het weer wordt extremer. We hebben te maken met hevige en langdurige regenval maar ook met perioden van extreme droogte en aanhoudende warmte. Door de stad samen te vergroenen, wordt regenwater vastgehouden en warmt de directe woonomgeving minder op. Groene tuinen horen daar bij, ook geveltuintjes.

De geveltuintjesactie gebeurt in samenwerking met Casade, ContourdeTwern, Whapp en de gemeente.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden